fbpx

EU: formálisan is kötelező lesz az egységes mobiltöltő

Az egységes, szabványos telefontöltők használata mellett két érvet hozott fel az EU: egyrészt a vásárlók számára előnyös, ha minden cég azonos töltőt használ, egyrészt ez kényelmesebbé teszi a fogyasztók mindennapjait, másrészt a méretgazdaságosság okán tovább csökkenhet a töltők ára, ami a telefonok árában is megmutatkozhat. Másfelől az egységes töltők révén csökkenthető a környezetterhelés, mivel a vásárlóknak nem kell a korábban megvett töltőiket kidobniuk, ha új készüléket vesznek. Az EU-ban egy év alatt hozzávetőleg 150 millió új mobiltelefont adnak el, Barbara Weiler EP-képviselő BBC-nek adott nyilatkozata szerint 51 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik a kidobott töltőkből.

Az Unió tagállamainak 2016-ig kell majd helyi jogrendszerbe átültetnie a szabályt, a még nem átállt gyártóknak pedig további 12 hónap áll rendelkezésére, hogy igazodjanak. A folyamat egyébként jól mutatja, az EU bürokráciája mennyire lassan őrölő malom, a közös töltőszabvány bevezetésével kapcsolatos egyeztetések még 2009-ben kezdődtek – akkor úgy tűnt, 2011-re sikerülhet átverni az ezzel kapcsolatos szabályozást és kötelezővé tenni a gyártók számára az egységes töltők alkalmazását.

A hosszas egyeztetés és a formális döntés némileg parttalannak tűnik annak a fényében, hogy az iparágban gyakorlatilag már régen kialakult egy konszenzus arról, hogy a microUSB a mobiltelefonok egységes töltőszabványa, ettől ma már nagyon kevés gyártó  tér csak el – ezek egyike az Apple, amely az iPhone-jai esetében egyedi csatlakozót alkalmaz. Jóllehet, az Apple egyébként egyike azoknak a cégeknek, amelyek a kezdetektől fogva részt vettek a szabványosítási törekvésekben, több mint egy tucat olyan céggel együtt – némelyek akkori formájában ma már nem is léteznek (pl. Sony Ericsson).

A tervezet értelmében a szabványos töltő használata feltétele lesz a tagországokban a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének, vagyis nem is lehet majd forgalmazni olyan eszközt, amely nem tölthető a szabványos töltővel. Az Európai Bizottság ugyanakkor fenntartja a jogot azoknak az eszközöknek a meghatározására, amelyekre ez a szabályozás kiterjed, így az is elképzelhető, hogy a mobiltelefonok mellett más (rádiós) termékeknél is kötelező lesz a microUSB szabványú töltő.

A piacra kerülő új telefonok túlnyomó többsége ettől függetlenül ma már egyébként is szabványos microUSB  töltőcsatlakozóval készül – a méretgazdaságossági előnyöket a gyártók külön szabályozás nélkül is felismerték természetesen, és rájöttek, spórolni tudnak az előállítási költségeken, ha a telefonmodelljeik azonos töltőcsatlakozóval és töltővel érkeznek, sok készülékhez pedig már nem is adnak hálózati töltőt a gyártók, csak microUSB-kábelt.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.hwsw.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .