fbpx

Korszakalkotó változások zajlottak a hulladékgazdálkodásban

Gyökeres és korszakalkotó változások zajlottak Magyarországon a hulladékgazdálkodásban, ezen belül is a lakossági szemét begyűjtésében és elszállításában – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára Gödöllőn, az Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás elnevezésű konferencián. Illés Zoltán hozzátette: az új hulladékról szóló törvény és a hozzá tartozó rendeletek új alapokra helyezték az ágazatot.

Az államtitkár úgy fogalmazott: olyan építkezés zajlik, amelynek az alapjait már lerakta a Kormány például a termékdíj-szabályozással, a hulladékról szóló törvénnyel, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) létrehozásával. Az elkövetkezendőkben ezen folyamatok megszilárdítása, valamint egy konszolidációs időszak várható.

Illés Zoltán elmondta: az a cél, hogy az OHÜ struktúrájában, anyagi hátterében, szakmai és jogalkotói tevékenységében megkerülhetetlen legyen. A tervek szerint az ügynökség struktúrája úgy változna a jövőben, hogy 7 regionális iroda jönne létre 80-100 emberrel, járásonként pedig 5-10 munkatárs dolgozna a hulladékgazdálkodás területén. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a jövőben a veszélyes hulladékok lerakása és égetése területén is növelni kell az állami szerepvállalást.

Az eredményekkel kapcsolatban az államtitkár kiemelte a lerakási járulék bevezetését. Elmondta, hogy 2013-ban 6 milliárd forint folyt be a járulékból, a várakozások szerint ebben az évben ez az összeg 10-12 milliárd forintra nőhet. Illés Zoltán a lerakási járulékkal kapcsolatban kifejtette: az Európai Unió más tagországaihoz hasonlóan Magyarországon is bevezettek egy negatív ösztönzőt, amire azért volt szükség, hogy ne érje meg lerakni a szemetet. A közszolgáltatók így nem tudnak illegálisan elhelyezni hulladékot, a díjak befagyasztásának köszönhetően pedig nem tudták ráhárítani a költséget a lakosságra.

Illés Zoltán előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben a kék gazdaság kerül majd előtérbe, vagyis az a cél, hogy a gazdaság szervezésénél a munkahelyteremtés mellett a környezeti szempontok is erőteljesen érvényesüljenek. Az államtitkár elmondta, hogy a magyar kék gazdaság megszilárdítása érdekében már elkezdődött az operatív munka: a Nemzeti Környezetügyi Intézet bevonásával, a legjobb nemzetközi és a hazai tapasztalatok figyelembe vételével első lépésként 100 olyan területet neveznek meg, amelyre pénzt fordítva munkahelyeket lehet teremteni.

Az államtitkár példaként hozta fel a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központ átadását, ahol elhangzott, hogy az állam részéről újabb, hasonló jellegű beruházásokra lehet számítani. Ez nem csak munkahelyeket teremt, nem csupán az elektromos és elektronikai hulladék feldolgozásával kapcsolatban, hanem az abból kinyerhető anyagok és fémfajták tekintetében is újabb lehetőséget kínál.

Forrás: http://www.kormany.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .