fbpx

Dandora – a szeméttelep, ahol a belélegzett levegő is ölhet

A világ egyik legnagyobb szeméttelepe Kelet-Afrikában, Nairobiban található, ahol naponta több száz tonna hulladékkal növekszik a halálhegy.

A város nyomornegyede és a halál szagát árasztó hulladékhegy összeépült. Nincs határ az élet és a pusztulás tere között. A város legkiszolgáltatottabb rétege – ami több százezer embert jelent – otthonának tekinti a szeméttelepet is. Munkát, élelmet, életteret, magát az életet jelenti számukra a hely.

Forrás: AFP/Tony Karumba

Ebéd és csecsemősírás a véres tűk felett

Egész generációk nőnek fel a dögletes bűzt árasztó, mérgező hulladékhegyen, ahol a szemét lerakása legális. Bárki, bármit otthagyhat. Ipari, vegyi, mezőgazdasági hulladékot, sőt használt egészségügyi eszközöket, gyógyszereket, injekciós tűket is. A 30 hektáros területen, ami valamikor egy hatalmas, csodaszép völgy volt, mára gigantikus méretű szeméthalom keletkezett. Felmérhetetlen az egészségügyi kockázat, amivel a szemetet guberáló embereknek számolniuk kellene. Nem számolnak vele. Ha félnek is, egyféle fatalista nyugalommal fogadják el a helyzetet. A gyerekek a szemét között játszanak, az asszonyok ott főznek. És új élet is fogan az irdatlan szeméthalom tetején. A fém, gumi, elektronikai alkatrészek guberálásával átlagosan, naponta 2,5 dollárt keresnek az emberek.

Forrás: AFP/Simon Maina

Napokig füstölög a halál

A fővárosban naponta 2500 tonna hulladék keletkezik, ennek egyharmada Dandorára kerül. A maradék a 38 másik illegális szeméttelep valamelyikére, ahol éppúgy, mint Dandorán, semmilyen egészségügyi szabályozás nem fogja keretek közé a hulladék szállításának, elhelyezésének, tárolásának módját. Naponta lobbannak tüzek a telepen, amit eloltani szinte lehetetlen. Ha a tűz el is alszik, a lefojtott lángok füstje korommal, gyilkos gázokkal teríti be a szeméttelepet. A szeméthalom bomlásának gázai, a válogatás nélkül lerakott vegyi anyagok mérgezik a levegőt és a talajvizeket.
A kenyai főváros és a szeméttelep közelében kanyargó Nairobi folyó vize éppen ezért súlyosan mérgezett, ihatatlan. A szeméttelepen guberáló, élő, minimum 250 ezer ember ennek ellenére issza, főz vele és fürdik benne.

Forrás: AFP/Simon Maina

Hasonlóan gyilkos szeméttelepek a Föld más pontjain is találhatóak. A legismertebbek a következők:

Puente Hills Landfill: az Egyesült Államok legnagyobb szeméttelepe. Hetven éve működik, naponta 12 ezer tonna hulladék érkezik ide.
Lagus szeméttelep: a Nigériában található telepre naponta 10 ezer tonna szemét érkezik.
Nagy Csendes-óceáni szemétfolt: a hulladék jelentős része a szárazföldről sodródik ide.Hazánk területének többszörösére rúg az úszó szemétsziget.

 Jardim Gramacho, Brazília legnagyobb szeméttelepe 2012-ben zárt be. A szeméttelep „életéről” Vic Muniz készített megrázó dokumentumfilmet Waste Land címmel.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.life.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .