fbpx

Szemetes gondok

A Bellyei járás az illegális szemétlerakók felszámolására a Környezetvédelmi ésEnergiahatékonysági Alapnál egy 2,3 millió kuna értékű projektet pályázott meg. A támogatásból  közel 17 ezer négyzetméteres területet tisztítottak meg a szeméttől az elmúlt hónapokban.

Ha az emberek nem változtatnak szokásaikon, 2100-ra naponta akár 11 millió tonna szilárd halmazállapotú szemét keletkezhet – olvasható a Nature című szaklapban.

A hulladéktermelés növekedése nagyobb, mint bármely más környezetkárosító tényezőé, az üvegházhatású gázokat is ideértve. Egyes kínai, koreai, brazíliai és mexikói szemétlerakókba például naponta tízezer tonna szemét zúdul – írják a kutatók.

A szemét elsősorban a városi régiók problémája: a városlakók után fejenként kétszer vagy akár négyszer annyi hulladék keletkezik, mint a vidéken élők után – a városiasodás pedig egyre nagyobb méreteket ölt az egész világon. 2025-re a napi szemétmennyiség elérheti a több mint hatmillió tonnát, ami elég lenne kukásautók 5000 kilométeres oszlopának megtöltéséhez.

Nemcsak a városok környékén probléma a sok szemétkupac, a Bellyei járás területén is nagy gondot okoznak az illegális szemétlerakók.

Varga Gábor elöljáró-helyettes lapunknak elmondta, hogy a járás 2,3 millió kuna értékű támogatást nyert el a Környezetvédelmi és Energiahatékonysági Alapnál, amelyből több illegális szemétlerakót is felszámoltak Bellye területén.

– A hulladék eltakarítása novemberben kezdődött meg. Decemberben szállítottuk el az utolsó szemétszállítmányt. Összesen 16 ezer 485 m2 -es területet tisztítottunk meg, 13,5 ezer tonna kommunális hulladék és közel 17 ezer kiló veszélyes hulladékot takarítottunk el róla – mondja Varga Gábor.

Ami a további terveket illeti, egy lakossági hulladékudvart szeretnének kialakítani a járás területén. Az elöljáró-helyettes elmondta továbbá, hogy az év második felétől a járás is csatlakozott a szelektív hulladékgyűjtési programhoz, ami azt jelenti, hogy a járásban minden háztartásnak külön kell majd gyűjtenie a papír-, üveg-, műanyag és fémhulladékot. Ezeket a házak elé kihelyezett zsákokat a rendszeres szemétszállítási napokon viszik majd el.

Az elöljáró-helyettes hozzáfűzte, noha folyamatosan dolgoznak a szemét felszámolásán a járás minden településén, a megtisztított területeken egy idő után újra elkezdenek szemetet halmozni az emberek.

Egy átlagos horvát ember évente 400 kiló szemetet „termel”. Ezzel a mennyiséggel ugyan nem tartozunk az uniós országok élszemetelői közé, de más országgal ellentétben mi ennek a hulladéknak csak kis százalékát hasznosítsuk újra

Az Eurostat felmérése szerint a keletkezett hulladéknak csak a 8 százaléka kerül újrahasznosításra, csak egy százalék a komposztra , a többi pedig a már meglévő szeméttengert gyarapítja.

Közel háromezer illegális szemétlerakó van az ország területén, amelynek az eltakarítása az önkormányzatok feladata. Az illetékes minisztérium a  Környezetvédelmi és energiahatékonysági alapnál megpályázható összegekkel járul hozzá ezek felszámolásához. Tavaly közel 200 millió kunát hagytak jóvá erre a célra és közel ezer hulladéklerakót tisztítottak el.

szemet-ujsagba

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.huncro.hr

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .