fbpx

Mit kezdünk a szemetünkkel?

A tudatos vásárlás nemcsak anyagi okokból fontos, hanem jelentős színtere lehet a környezetvédelemnek is. A vásárlási szokások ugyanis nagymértékben meghatározzák a hulladéktermelést, vagyis a környezetterhelés mértékét is.

Csak Budapesten évente 700 ezer tonna kommunális hulladék keletkezik, ami jelzi, hogy lakossági szinten is komoly felelősségi kérdésről beszélhetünk a környezetszennyezéssel kapcsolatban.

Az elsődleges cél a kitermelt hulladékkal kapcsolatban az lenne, hogy anyagában hasznosuljon, vagyis bekerüljön az újrahasznosítás folyamatába. Ehhez szükséges a szelektív hulladékgyűjtés, ami még mindig nem éri el a megfelelő szintet. A szemétlerakó helyekre érkező hulladéknak körülbelül 20%-a még mindig műanyag például, azonban ezeken a telephelyeken már nincs lehetőség a kiválogatásra, vagyis az újrahasznosításra.

Fotó: pixabay.com

A következő cél az lenne, hogy legalább a hulladék energiatartalma kinyerésre kerüljön. És végezetül persze az is fontos, hogy a hulladék megfelelő, ellenőrzött lerakó telepeken kerüljön elhelyezésre (többszörös rekultiváció).

De fontos hangsúlyozni, hogy ezeken a lerakó helyeken nincs lehetőség a hulladék szelektálására, így nem kerül sor az esetleges veszélyes anyagok eltávolítására sem. Ezért a veszélyes anyagok, például elemek megfelelő elhelyezésében a lakosságnak is komoly felelőssége van. A lehetőség ma már adott, hiszen külön gyűjtő helyek állnak rendelkezésre, ahol megszabadulhatunk ezektől a veszélyes hulladékoktól.

A megfelelő hulladékkezelés tehát nagyon fontos, lakossági oldalról nézve is. De ha elébe megyünk a dolgoknak, és már a vásárlási szokásaink között is érvényesülnek a környezettudatos szempontok, akkor még inkább tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://hajraegeszseg.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .