fbpx

Papír upcycling

A természet egy tökéletes alkotás, amelynek minden egyes darabja mozaikként építi fel számunkra a mindennapi életünkhöz szükséges környezetet, amely nélkül létezésünk valljuk be lehetetlen lenne. A természet csodálatos körforgásban tartja fenn önmagát, mindig minden újra hasznosul, amit megalkot, azt le is bontja.

A rügyből fakadó levelek, melyek az élethez szükséges oxigént termelik, ősszel élettelenül a földre hullva lassan lebomlanak, tápanyagul szolgálva tavasszal az újra ébredő természetnek.

Sokáig ember és természet összhangban élt együtt, de az az emberi értékrend, melyben az önös érdekek és a hatalom került előtérbe, megbontotta ezt az egyensúlyt, olyan súlyos károkat okozva, melyek nagymértékben befolyásolhatják az elkövetkezendő generációk életét. Sajnos olyan szintetikus anyagokat is állítunk elő, amelyek megmérgezik a talajt, a levegőt, a vizeket, és ezek globális méreteket öltve a természet gyors leromlását okozzák.

papír_upcycling_3

Törekednünk kell arra, hogy a felnövekvő nemzedék már egy új, tiszta, felelősségteljes gondolkodásmóddal formálja jövőjét, visszaállítva azt az értékrendszert, amely nem a pusztításról, kizsákmányolásról, hanem az együttműködésről, építésről, harmóniáról, s nem utolsó sorban a szeretetről szól. Ennek szerves részeként kapcsolódhat életünkbe a művészet, legyen az egy zenemű, egy festmény, egy gyönyörű gobelin, vagy akár egy mesterien elkészített, s feltálalt étel, feltárva előttünk az élet megfoghatatlan lényegi mivoltát.

papír_upcycling_2 papír_upcycling_1

“A műalkotás egy szép rezgésnek a megörökítése. Egy lelki mámor feledhetetlenné tevése.” /Gárdonyi Géza/ A papír, mint alapanyag a fák millióinak a kivágásával készül el, s nagyrészt nem a tartós tárgyak létrehozásában hasznosul: újságok, csomagolóanyagok, könyvek, papírtányérok, fénymásolópapír, WC papír, zsebkendő. Ezek miután betöltötték funkciójukat szemétként hatalmas terhet jelentenek környezetünknek. Sajnos a környezetvédelem még nem teljes körű, így a hulladék mennyisége egyre növekszik, mert még mindig fontosabb számunkra a kényelem, mint a természettel való harmonikus kapcsolat. Nem véletlenül a papírt emeltem ki a sokféle hulladék közül. Számomra a művészet tárgya lett, mely könnyű megmunkálhatósága miatt a lehetőségek végtelen tárházát kínálja, ha valami egyedit, maradandót szeretnénk alkotni. Az alkotásaim egyes díszítőelemeken kívül, kizárólag újságpapír, karton, különböző dobozok felhasználásával készülnek. Majd alapozás, festés, lakkozás után elnyerik végleges külsőjüket, hogy különleges színfoltként gazdagítsák mindennapjainkat. “Ami szívből jön, a végtelenségből jön, s ami a végtelenségből jön az mindenki kincse. A szív művei hallhatatlanok.”/ Gárdonyi Géza/

Érdeklődni lehet a Zöld Újság Szerkesztőségben:
zoldmagdi@gmail.com
06 70 394 56 89

A cikk eredetiben itt olvasható: http://diak.hulladekboltermek.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .