fbpx

Tudatos vásárlás és környezetvédelem

A tudatos vásárlás nemcsak anyagi okokból fontos, hanem jelentős színtere lehet a környezetvédelemnek is. A vásárlási szokások ugyanis nagymértékben meghatározzák a hulladéktermelést, vagyis a környezetterhelés mértékét is.

Folytatva előző cikkünk témáját, ezúttal konkrétan a tudatos vásárlás és a környezetvédelem összefüggéseire nézünk példákat. Lássuk milyen környezettudatos szempontokat érdemes érvényesíteni vásárlási szokásaink között!

Fontos szempont lehet, ha eleve az őstermelőket részesítjük előnyben, és a bevásárló központok termékei helyett a piacokon szerezzük be élelmiszereinket. Ha így teszünk, akkor érdemes például üres, használt tojástartókkal, befőttes üvegekkel, és flakonokkal felszerelkezve neki indulnunk a vásárlásnak. Így lehetővé válik, hogy a megvásárolt élelmiszerekhez ne használjunk fel minden alkalommal újabb „csomagolást”, ez jelentősen csökkenti az általunk termelt szemétmennyiséget. Régen egyébként divatos volt a kosár (fonott kosarak bevásárláshoz) használata, mely mára visszaszorult, pedig a nejlon zacskók használatának elterjedése rendkívül nagy környezetterhelést jelent.

Fotó: pixabay.com

A tisztítószereknek nemcsak a hatóanyagaik környezetszennyezőek, hanem csomagolásuk is, ezért ha olyan környezetbarát tisztítószereket használunk, melyek nemcsak természetes alapanyagúak (például mosó szóda, ecet), hanem még csomagolásuk visszaváltható is, akkor különösen sokat tehetünk környezetünk megóvása érdekében.

Hasznos ökotipp lehet, a „Tudatos Vásárló Kedvezmény” kártya használata is. A kártya lényege, hogy miközben kedvezményekhez juthatunk, egyben támogatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkáját is. A rendszer révén olyan helyeken költjük a pénzünket, ahol például környezetbarát tisztítószerekkel takarítanak, vagy például gondoskodnak arról, hogy a keletkezett hulladék illetve felhasznált energiamennyiség csökkenjen, vagy például ahol kis ökolábnyomú kereskedelemből származó termékeket forgalmaznak.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://hajraegeszseg.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .