fbpx

Épülhet a hulladéklerakó

Háromszéki alvállalkozókat foglalkoztatna a magyarországi Keviép kft. A debreceni székhelyű cég építi meg azt a 7,5 millió eurós hulladéktároló, feldolgozó és szelektáló üzemet, amely jövő nyáron kezdheti meg működését.

Fotó: Henning János

A március 27-i, csütörtöki soros ülés keretében, a Keviép képviseletében Miklóssy Ferenc ügyvezető igazgató elmondta: a cég közel 50 éves múltra tekint vissza, számos környezetvédelmi célú beruházás kivitelezésében vettek már részt és ők építették meg azt az ingatlant is, amely Makovecz Imre Kossuth díjas építész utolsó jelentős munkájának tekinthető. Miklóssy szerint a határidő szoros, ám tartható.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „Több mint 30 millió eurót fordítunk javarészt Európai Uniós forrásokból arra, hogy a megyében keletkező 153 699 tonnányi hulladék sorsát megnyugtatóan megoldjuk. Az a célunk, hogy minél előbb befejezzük a régi szemétdombok ökologizálását. Évente 194 ezer köbméternyi hulladék keletkezik Háromszéken: ez jelenleg mind Sepsiszentgyörgyre érkezik. Fontos, hogy időben elkészüljön a Maksa és Lécfalva között épülő hulladékfeldolgozó, mert így nem kell majd drága pénzért más megyékbe szállítanunk a szemetet.”

A tanácsülés keretében elfogadott határozatok között két, az egészségügyi szolgáltatásokat érintő napirendi pont is volt. Tamás Sándor elmondta: nyár végére befejezik az orvosok számára készülő szolgálati lakások építését, így a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban dolgozó fiatal orvosok szívesebben maradnak Sepsiszentgyörgyön. További érvet jelent a rezidensek számára nyújtott ösztöndíj is: a támogatás összesen 33 fiatal orvost érint, akik havi 670 lejes juttatásban részesülnek.

A testület elfogadta azt a határozatot is, amelynek értelmében a megyei önkormányzat pályázatot hirdet a vidéki orvosi rendelők felújítására. A pályázó községek önkormányzatai maximum 10 000 lejes támogatást igényelhetnek a rendelők korszerűsítésére, vagy renoválására – az önrésznek minden esetben minimum 50 százaléknak kell lennie. Az ülés keretében jóváhagyott keretösszeg erre a célra jelen pillanatban 80 000 lej, ám Tamás Sándor jelezte, hogy az igények függvényében növelhető az összeg.

A tanácsülésen minden napirendre tűzött tervezetet egyhangúan fogadtak el.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.felsoharomszek.szek-helyek.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .