fbpx

A Tiszába és a Latorcába folyhat a Vérke szennyezett vize

Idén a Vérke rohamosan romló ökológiai állapota miatt a szokásosnál korábban engednek vizet a csatornába a Borzsa folyóból, ahol még a halak szaporodási időszaka előtt gátat emelnek.
verke

Már elég régóta a tervek között szerepel a Vérke megtisztítása. Tavaly a Beregszászi Városi Tanács kérésére a Tisza-medence vízgazdálkodási osztálya elkészítette a csatorna városon belüli részének tisztítási tervezetét.

A szakemberek véleménye szerint ez önmagában nem oldaná meg a problémát, a csatorna 36,6 kilométer hosszúságú teljes hálózatát is meg kellene tisztítani.

A vízgazdálkodási osztály szakemberei által a csatorna felszíni vizein végzett laboratóriumi elemzések eredményei azt mutatják, hogy a hidrokémiai mutatók jóval magasabbak a megengedett normáknál. Ez az állapot ökológiai válsághoz vezethet. A szennyvíz belekerülhet a Tisza, valamint a Latorca vizébe, ami pedig a határ menti folyók vízminőségének rohamos romlásához vezethet.

Szükség lenne a beregszászi szennyvíztisztító telepek felújítására és korszerűsítésére is. Az elmúlt évben a Vodokanal Kárpátvíz Kft. 495 ezer köbméter nem megfelelően megtisztított szennyvizet engedett a Vérkébe.

A csatornába háztartási hulladékok, műanyag palackok is kerülnek.

A szennyvíztisztító rendszer felújításán és a csatorna megtisztításán kívül minél előbb meg kell oldani a szilárd háztartási hulladék kezelésével kapcsolatos problémákat is, mert a tétlenség ökológiai összeomláshoz vezethet a városban és a járás területén is.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://karpatalja.ma

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .