fbpx

Elönt minket az ipari hulladék?

Kiszámítható és szakszerű jogbiztonságra van szükség ahhoz, hogy az Országos Hulladékgazdálkodási Tervben (OHT) foglalt előírásoknak megfeleljünk – hangzott el egy szakkonferencián.

Elkeserítő képet vázolt fel a hulladékhasznosítók jövőjét illetően Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének (HOE) ügyvezetője egy szakkonferencián. Sárosi az elmúlt évek újrahasznosítási arányait ismertetve hangsúlyozta, a 2013-as hulladékgazdálkodási törvény hatályba lépéséig kedvező folyamatok bontakoztak ki mind a települési szilárd hulladékok (TSZH), mind az ipari szilárd hulladékok (IPH) felhasználása terén. A KSH adatai szerint például a 2012-ben 11,1 millió tonna IPH és a 4 tonna TSZH keletkezezett, utóbbi újrahasznosítási aránya 25 százalékról 40 százalékra nőtt, ezen felül 2012-ben 6 százalékot képviselt az energetikai hasznosítás. Sárosi hangsúlyozta, mennyiségileg nem csökkent a hulladékok hasznosítása, arányaiban volt sikeresebb és környezetkímélőbb a felhasználási folyamat. A problémát hosszú távon egyébként nem is a TSZH újrahasznosítása jelenti, hiszen a hulladékhasznosítók többsége még nem használja ki kapacitásának 100 százalékát.

Az IPH hasznosítási aránya azonban alig változott 2008 és 2012 között: 52 százalékról mindössze egy százalékponttal csökkent. Erre a kérdésre a 2013-ban hatályba lépett hulladékgazdálkodási törvény sem ad választ – mondta Sárosi. A jogszabályok ugyanis elsősorban a „TSZH ellkülönített kezelésére” vonatkoznak. A törvény ráadásul – az ügyvezető és a konferencián felszólaló más előadók szerint is – nem kezeli rendszer szinten a szankciókat: a hulladéktermelő szankcionálása szinte „kimarad” a jogszabályokból, míg a hulladékkezelőknek számos kitételnek kell megfelelniük. Mindezt szigorú jövőbeli, az Országos Hulladékkezelési Tervben (OHT) foglalt előírásoknak megfelelően. Ahhoz, hogy a terv kondíciói teljesüljenek – Sárosi szerint – egyebek között jogbiztonságra, kiszámítható szakpolitikára lenne szükség.

Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató a körforgásos hulladékfelhasználás fontosságát hangsúlyozta ugyanezen a konferencián. Ez a globálisan is alkalmazható eljárás környezetgazdasági és egészségügyi hatásokban is kedvező a lakosság számára, ráadásul a nyersanyag ellátás biztonságát is garantálja. Mindeközben a gyűjtés, válogatás, hasznosítás keretében új iparág jön létre, amely munkahelyek ezreit hozza létre.

A cél eléréséhez több módszer kombinálására van szükség: a kiterjesztett gyártói felelősség, és a kötelező betétdíjas rendszer fontosságát hangsúlyozta Viszkei. Előbbi azt jelenti, hogy a gyártó már a termék előállításakor a továbbhasznosításban is gondolkodik: megszervezi a begyűjtést, finanszírozza a többletköltségeket valamint az önkormányzatok és közszolgáltatók közreműködésével tájékoztatja a lakosságot.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .