fbpx

Így gyűjtsd a szemetet szelektíven

Hazánkban is egyre többen gyűjtik a szemetet szelektíven, ám még mindig sokaknak kérdés lehet, hogy pontosan mit hova kéne dobni, és hogyan. 

A szándék nem hiányzik, a tudás viszont igen

Bár a környezetvédelem fontosságával mindenki egyetért, a szelektív hulladékgyűjtésnek hazánkban  még nincs évtizedekre visszanyúló kultúrája. Ennek több oka van, az egyik például a tudatlanság: a rosszindulatú híresztelésekkel szemben a színes gyűjtőkből származó hulladékot nem öntik össze a kukásautókban, hanem elkülönítve dolgozzák fel, és ebből valóban környezeti és anyagi haszon származik. Egy kevés plusz energia és tudás segíthet a hezitálóknak is: jó tudni, mi az, amit külön gyűjtsünk, és melyik hulladékot melyik kukába tegyük.

Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Papírt a kék kukába

A kék színű konténer a papírhulladéknak van fenntartva, ide kerülnek az újságok, füzetek, könyvek, a csomagolópapír, a kartondobozok. A tejes- és gyümölcsleves papírdobozoknak is helye van ebben a részlegben, de kimosva és laposra taposva. Azok a papírhulladékok, melyek olajosak, zsírosak, vagy műanyaggal kombináltan készültek, nem dobhatók a kék kukába – figyelj a műanyag mappák, füzetborítók, ragasztószalagok külön gyűjtésére is!

Fehér üveg a fehér, a színes a zöld kukába

Az üvegeket a fehér illetve a zöld konténerekben tárolják. Az átlátszó üvegből készült hulladékok a fehér kukába valók, ide dobhatjuk az üres konzerves vagy parfümös üvegeket, de a tükör vagy a villanykörte például már nem ide való. A zöld vagy barna üvegek a zöld kukába kerülhetnek – előtte ne felejtsd el levenni a fémkupakokat!

Műanyagnak a sárga gyűjtőben a helye

Mivel rengetegen isznak ásványvizet, nagy problémát jelent a kiürült műanyag palackok tárolása és feldolgozása. Ahelyett, hogy a környezetet szennyeznéd az évtizedek alatt sem bomló műanyagokkal, inkább vidd laposra taposva  a sárga konténerekbe. Otthon sokan rendszeresítenek egy nagyobb szatyrot erre a célra, melybe a kiürült üvegeket lehet gyűjteni – így a lakás sem lesz tele velük. A palackok mellett a sárga kukába kerülhetnek a kiöblített háztartási és tisztálkodószeres flakonok és a műanyag szatyrok.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A fémeket szürkével jelölik

A fém csomagolódobozok, melyekből a sört, az üdítőitalt isszuk, vagy a konzervet esszük, a szürke gyűjtőbe valók, ide dobhatod a nem használt háztartási kis fémhulladékokat, például az evőeszközöket is. A szintén gyakorta felgyűlő állateledeles fémdobozok is ide kerülhetnek, de előtte jobb elmosni, vagy legalább elöblíteni őket.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.life.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .