fbpx

Mérgező ivővíz, higanygőz a levegőben, olaj a folyóban – a világ legszennyezettebb helyei II.

Van olyan folyó a világon, amelybe évente átlagosan 240 ezer hordó finomítatlan olaj ömlik. De ott sem élnénk, ahol több ezer higany kerül ki a szabadba, vagy ahol ólommal mérgezik az embereket.

Kétrészes sorozatunk második felében ismét olyan helyeket mutatunk be, amelyek arra a top 10-es listára, amely a világ tíz legszennyezettebb helyét rangsorolja. A svájci Green Cross környezetvédelmi szervezet és a Blacksmith Intézet tanulmánya alapján összeállított listánk első fele ITT olvasható.

Kalimantán, Indonézia

A Borneó indonéz részén található Kalimantán öt tartományból áll, amelyből kettőben – Közép- és Dél-Kalimantánban – folyik kisipari aranybányászat, mindez a megélhetés fő forrását jelenti 43 ezer embernek. A bányászok nagy része higanyt használ az arany kivonása közben, az ENSZ becslése szerint több mint ezer tonna higany kerül itt a környezetbe évente. A higanygőz az atmoszférában messzi helyekre is képes eljutni, egyebek mellett ezért is kapott a probléma számottevő nemzetközi figyelmet. A legnagyobb veszély ennek ellenére mégis helyi szinten mérhető, hiszen rengeteg bányász otthon olvasztja a fémet, így veszélyes mennyiségű higanygőz szabadul fel zárt térben. Az indonéz kormány, valamint a környezetvédelmi minisztérium már lépett azért, hogy csökkentsék a higanykibocsátást, s igyekeznek nemzetközi szinten is együttműködni a környezetvédelmi szervezetekkel.

Matanza folyó, Argentína

argentina

A Matanza-Riachuelo folyóba, amely Buenos Aires legfontosabb vízi útja, megközelítőleg 15 ezer gyár ereszti folyamatosan a szennyezett vizet. A folyó mentén élő 20 ezer ember 60 százaléka olyan területen él, amelyet emberi tartózkodásra alkalmatlannak minősítettek, s hat százalékuk ráadásul olyan nyomornegyedekben, ahol nincsen csatornahálózat és iható víz sem. Egy tavalyi tanulmány szerint a folyómeder közelében található kutak 80 százaléka ivásra alkalmatlan, cinkkel, ólommal, rézzel, nikkellel és krómmal erősen szennyezett. Számos fontos törekvés vette kezdetét a régióban: a Világbank által 1 milliárd dollárral finanszírozott program például a közegészségügyre és a szennyezés csökkentésére fókuszál.

Kabwe, Zambia

Zambia második legnagyobb városa 150 kilométerre, északra fekszik az ország fővárosától, Lusakától. Egy 2006-ban készült egészségügyi felmérés kimutatta, hogy a terület ólombányászati szennyezése miatt a gyerekek vérének ólomszintje a javasolt érték tízszeresére nőtt. A kormány némi javulást könyvelhetett el a Világbank és a Skandináv Fejlesztési Alap által finanszírozott, 26 millió dolláros fejlesztési programjával, de a terület még mindig olyan egészségügyi kockázatokat rejt magában, amely további beavatkozásokat igényel.

Niger folyó, Nigéria

Évente átlagosan 240 ezer hordó finomítatlan olaj ömlik a Nigerbe – áll a Blacksmith Intézet és a Green Cross jelentésében. Ennek következtében a talaj és a talajvíz is erősen szennyezett, amely elpusztította a mezőgazdaságot is. De a folyóba ömlő olaj nemcsak a delta környéki felszíni és talajvizet szennyezi, hanem a levegőt és a közeli terméseket is. A szennyezés a környezet mellett a lakosság egészségére is negatív hatással van, szélesebb körben akár 24 százalékkal is nőhet a gyermekkori alultápláltság. De már önmagában az a tény is ijesztő, hogy a finomítatlan kőolaj vérmérgező, és növelheti a rák kialakulásának kockázatát is.

niger

Norilszk, Oroszország

Az 1935-ben alapított ipari város nehézfém kohászata egészen a kétezres évek elejéig volt a világ legnagyobb ilyen komplexuma, amely évente közel 500 tonna réz és nikkel oxidot, valamint kétmillió tonna kén-dioxidot bocsát ki. A gyári munkások várható élettartama Norilszkban tíz évvel az orosz átlag alatt van. Bár a pontos adatok nem ismertek, a jelentés szerint közel 13 ezer helyi lakos van kitéve a nehézfémek, a kén-dioxid és a fenol általi veszélyeknek a levegőszennyezés miatt. A talajban található réz és nikkel magas aránya ráadásul légzőszervi megbetegedéseket, valamint tüdő és emésztőrendszeri rákot is okozhat. A gyerekek kifejezetten sebezhetőek, akik másfélszer több alkalommal betegszenek meg, mint más helyeken élő társaik.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.megminden.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .