fbpx

Új biogázüzemet adtak át Miskolcon

Újabb fontos beruházással bővíti egyre „zöldülő” energiatermelését Miskolc. Több mint 2 milliárd forintból valósul meg az a biogázüzem, amely a város szennyvíztisztító telepén szennyvíziszap és élelmiszerhulladék felhasználásával egyaránt képes hő- és villamosenergiát termelni. A beruházás csütörtöki műszaki átadásán Kriza Ákos polgármester kiemelte, Miskolc tovább növeli az amúgy is magas megújuló energia felhasználását. Az új üzem tíz új munkahelyet teremt a megyeszékhelyen.

– Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy pazaroljunk. Miskolc ezt már évekkel ezelőtt felismerte, és elindult az energiafüggetlenedés, a „zöld” energiák, a megújuló energiaforrások hasznosítása mentén – kezdte köszöntő beszédét Kriza Ákos. Miskolc polgármestere emlékeztetett, hasznosítják a város egykori, rekultivált szeméttelepének depónia-gázát, a dél-kiliáni lakótelepen pedig biomassza üzem épült. A város határában fúrt kutakból nyert geotermikus energiával egy városrészt látnak el melegvízzel, és biztosítják a távfűtést – és most újabb, a megújuló energiára alapozó üzem készült el.

– Úgy gondolom, megérdemelten kaptuk meg nemrégiben a Holnap Városáért Díj különdíját, a Zöld városért díjat. Azt is látnunk kell azonban, hogy rengeteg teendőnk van még, jó néhány olyan energiaforrás van ugyanis, amit nem hasznosítottunk. Ilyen például a napenergia, ami a következő ciklusban különösen támogatott tétel lesz. Mindenkinek sok energiát kívánok tehát a jövőre nézve is! – zárta a polgármester.

biogaz_atado_140403ml_12.jpg

Jövőbemutató projektnek nevezte az új üzemet Csöbör Katalin. A térség országgyűlési képviselője kiemelte, az összesen 2,165 milliárd forintos beruházás 100 százalékos kormányzati és pályázati támogatással valósul meg – véleménye szerint ez is újabb bizonyítéka annak, hogy „a kormány elkötelezte magát Miskolc mellett, és ezt tettekkel is bizonyítja”.

Ennek kapcsán emlékeztetett az országgyűlési képviselő, hogy nemrégiben rakták le a Takata miskolci gyárának alapkövét, ezzel Miskolc és a térség számára új munkahelyek jöhetnek létre. Szintén a kormányzat támogatásával indult el a mintegy 4 milliárdos Digitális Közösség program, melyen belül új laptopokra pályázhattak a miskolci és a térségben élő lakosok. Újra hangsúlyozta ugyanakkor Csöbör Katalin, hogy Miskolc – Győr és Kecskemét után – kiemelt fejlesztési központ lett, a kormány ezzel is ösztönözni kívánja a vállalatokat, hogy ide települjenek.

biogaz_atado_140403ml_37.jpg

– Úgy gondolom, sikeres 4 évet tudhatunk magunk mögött. Bízom abban, hogy együtt tovább tudjuk folytatni a megkezdett munkát – mondta.

Egri Zoltán, a városi tulajdonú Biogas-Miskolc Kft. ügyvezetője ismertette, az új üzem a megújuló, „zöld” energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli. A rendszer alkalmas az élelmiszerhulladék – használt étolaj, zsír – kezelésére, hasznosítására is, ugyanakkor a környék gazdálkodóinak jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot biztosít.

biogaz_atado_140403ml_49.jpg

Az ügyvezető szólt arról is, hogy a szennyvíziszap a beruházással már helyben hasznosul, így az eddigi szállításból adódó tehergépjármű-forgalom is mérséklődik. A villamosáram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató cég működési költségeit csökkenti, ugyanakkor az áram értékesítésével bevételhez juttatja a Biogas-Miskolc Kft.-t is.
– Az erőmű teljesítménye elegendő arra, hogy a MIVÍZ Kft. szennyvíztisztító telepének villamosenergia-ellátását biztosítsa. Ez éves szinten 100-120 millió forint megtakarítást jelent a MIVÍZ számára. Az ezen felül termelt energiát pedig a hálózatba továbbítjuk, ebből is bevétele lesz a Biogas-Miskolc Kft.-nek – részletezte az ügyvezető.

biogaz_atado_140403ml_60.jpg

Az ünnepélyes köszöntőket követően Kriza Ákos, Csöbör Katalin, Sebestyén László országgyűlési képviselő és Egri Zoltán a nemzeti színű szalag átvágásával átadta az új üzemet, majd a vendégek bejárták az üzemet.

A tervek szerint az üzem biogázból, gázmotorok segítségével évente 6,5 millió kilowattóra áramot termel majd. Ez csaknem 1500-1600 háztartás éves fogyasztására elegendő. A műszaki átadást követően a próbaüzem május elején kezdődik, de ez már azt jelenti, hogy a 6 hónapos próbaüzem ideje alatt is energiát termel az üzem.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .