fbpx

Új komposztáló telep létesül Dél-Komáromban

A szennyvíztisztító telep melletti területen hamarosan egy új hulladékgyűjtő udvar és komposztáló létesül. Erről Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott és dr. Molnár Attila polgármester tartott sajtótájékoztatót a helyszínen április 3-án.

– Városunk a 79 települést tömörítő Duna-Vértes Köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás tagja, amely 2011-ben szilárd hulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztésére nyert támogatást. Az új hulladékgyűjtő udvar és komposztáló megépülésével így egy közel 300 millió forintos beruházás jön létre nálunk. A komáromiak itt majd ingyen adhatják le a háztartásokban szelektíven gyűjtött szemetet és a zöld hulladékot – mondta dr. Molnár Attila polgármester.

Ez a fejlesztés abba programba illeszkedik, amely választ keres arra, hogy mit kezdjünk a hulladékkal, és hogy hogyan különböztessük meg a szemetet az újra hasznosíthatótól. Hazánk e tekintetben lemaradásban van az nyugati országokhoz képest, ahol már évtizedek óta működik a szelektív gyűjtés. Minderről már Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott beszélt.

A kormánymegbízott kifejtette, hogy az effajta létesítmények rendkívül hasznosak, hiszen alkalmasak arra, hogy a háztartásokban keletkezett szelektíven gyűjtött kommunális és a zöld hulladékot szétválasszák a szeméttől, majd ez előbbit újra felhasználják. Persze, sokkal egyszerűbb és időtakarékosabb a korábbi rendszer, melynek lényege, hogy minden egy kukába kerül, azonban hosszú távon azonban sokkal kifizetődőbb és környezetkímélőbb a szelektív gyűjtés.

A hulladékgyűjtő udvar mellett komposztáló is épül a területen, továbbá városunk családi házas övezetében 555 darab házi komposztálót is elhelyezésre kerül. A beruházással várhatóan 2015 nyarára készül el a kivitelező. Az új teleppel további munkahelyek jönnek létre.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dunataj.sk

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .