fbpx

Rekordösszegű környezetkárosítási jóvátételi megállapodás az Egyesült Államokban

Rekordösszegű, 5 milliárd 150 millió dolláros jóvátételt fizet ki az amerikai igazságügyi minisztériummal kötött megállapodás alapján az Anadarko Petroleum az egyik leányvállalata, a Kerr-McGee által okozott környezeti károkért – közölték pénteken amerikai napilapok.

    Ez több annál a 4 milliárd dolláros büntetőjogi bírságnál, amit a BP olajvállalat – az önként vállalt helyreállítási költségeken és a még mindig perelt kártérítési összegeken felül – a Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett fúrótorony-robbanásért kifizetett.
    A Kerr-McGee 85 év alatt nukleáris fűtőanyaggal, fakreozottal, valamint repülőgép- és rakéta-üzemanyaggal országszerte több mint 2 ezer helyszínt szennyezett be. Az Anadarko által 2006-ban felvásárolt Kerr-McGee a róla 2005-ben leválasztott, majd csődeljárás alá került festékipari cégre, a Tronoxra próbálta meg ráterhelni a környezeti károkért való felelősséget.   
    Az Anadarko ellen közösen lépett fel az amerikai szövetségi kormány, 11 tagállam, a navajo indián törzs és több mint 8 ezer magánszemély, akik azt állították, hogy a Kerr-McGee faanyagkezelő eljárásai rákbetegséget és halált okoztak.
    A felperesek 20,8 milliárd dolláros kártérítést szerettek volna kapni, az Anadarko 850 milliós büntetésben bízott, a szakértők pedig a megegyezés előtt egy 5,2 és 14,2 milliárd dolláros jóvátételt tartottak volna reálisnak. 
    A jóvátételi megállapodás ellenére az Anadarko részvényei 14,5 százalékkal emelkedtek.
    Az 5 milliárd 150 milliós jóvátételből 1 milliárd 100 milliót a nevadai perklorát-szennyezés felszámolására, 1 milliárdot a navajók földjén több évtizede folytatott uránbányászat káros következményeinek felszámolására, további 1 milliárdot pedig egy tucatnyi helyszín megtisztítására fognak fordítani.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .