fbpx

Ebből lenne a jövő üzemanyaga?

Ha biodízel, akkor itt Európában legtöbbször a repce- vagy az importált pálmaolajra gondolunk. Pedig több országban is előrehaladott kísérleteket folytatnak bioüzemanyag előállítására – algából.

Az ominózus vízi növények azért keltették fel a kutatók, illetve a gazdasági szakemberek figyelmét, mivel belőlük, szakmai kifejezéssel élve, egységnyi területen tizenhatszor annyi olaj állítható elő mint más növényi eredetű bioüzemanyag féleség esetében. Az algáknak ugyanis az a tulajdonsága, hogy nem szükséges hozzájuk értékes mezőgazdasági terület, mindenféle felületen – köveken, csövekben – képesek megtelepedni. Ráadásul a testük nagyjából ötven százaléka tartalmaz olajat.

Üvegcsövekben tenyészik az olajat adó vízi növény

bioalga2

A Modenai Egyetemmel együttműködik a Teregroup. Fotó: teregroup.net.

Braziliában, Ausztráliában már jó ideje léteznek ,,algaolaj” előállításával foglalkozó üzemek. Nemrég jutott el az első algából bioüzemanyagot előállító európai termelőhely az olaszországi Modenában arra a szintre, hogy a kereskedelem számára alkalmas algaolaj gyártó üzemet hozzon létre. A beruházó a Teregroup nevű olasz-orosz vállalat. A cég ültetvényén végeláthatatlan üvegcsövekben tenyésznek az algák. Valójában a napfényen és a széndioxidon kívül csupán minimális tápanyagra van szükségük.

A bioalgaüzem létrehozásához és működtetéséhez szükséges kutatásokat és eljárásokat a Teregroup a Modenai Egyetemmel folytatott három éves együttműködés során dolgozta ki. A Teregroup vezetője a minap úgy nyilatkozott, ennek az együttműködésnek az eredményeként mára megduplázták az algából előállítható olaj mennyiségét. A bemutató ültetvény nagysága száz négyzetméteres.

Értékes anyagok a gyógyszeripar és a kozmetika számára

A termelési folyamat során a betakarított alga a présüzembe kerül. Itt kisajtolnak belőle például olyan értékes anyagot, mint az Omega-3. Ezt jó áron lehet élelmiszer adalékként értékesíteni, ami azért is fontos, mert segíti a telep működésének gazdaságosságát. A maradék olajat metanollal elegyítik, szaknyelven, észterezik. Eközben glicerint választanak le az anyagból, amelyet a gyógyszergyártás és a kozmetikai ipar használ fel.

A továbbiak során különböző anyagokat  adnak az algaolajhoz, amelyek a többi között azt szolgálják, hogy a bioüzemanyag ne károsíthassa a járművek motorját. A présüzemi hulladék anyagot az állatok etetésére, illetve a mezőgazdasági területek trágyázására használják fel. A mostani kísérleti ültetvényt és bemutató üzemet majdan két hektáros ipari létesítménynek kellene felváltania. Itt hatalmas tankok hárommillió liternyi vizében növekednének az algatelepek. Ennek beruházási költségét nyolcmillió euróra taksálják a Teregroup képviselői.

Segítheti a politika a technológia erősödését

Az algatelepeken előállítható üzemanyag termelésben nagy lehetőségek rejlenek az amerikai szakemberek szerint is. Vannak olyan számítások, amelyek alapján negyvenezer négyzetkilométeres területen az Amerikai Egyesült Államok teljes üzemanyag szükséglete előállítható lenne. Akad azonban egy nem elhanyagolható probléma. Nevezetesen az, hogy az algából bioüzemanyag előállítási folyamat egyelőre meglehetősen drága.

bio diesel

A szakemberek szerint azonban az olcsóbb technológiák kikísérletezéséig segíthet a politika. Az Európai Parlament döntése szerint 2020-ig el kell érni, hogy a hagyományos dízel üzemanyagothat százaléknyi biodízellel lehessen kiegészíteni. Az algaolajnak jó esélye lehet ebben a folyamatban. A döntés értelmében ugyanis a bioüzemanyagok egyharmada második generációs kellene, hogy legyen. Ez pedig annyit jelent, hogy alkalmasnak kell lennie mint élelmiszer, vagy  állati tápanyag.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.tozsdeforum.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .