fbpx

Már nem jelentenek veszélyt a megyei hulladéklerakók

Huszonegy település fogott össze két éve és 3 milliárd forintos uniós támogatásból rendezték a felszámolták a lerakókat, majd rendezték a területeket.

Messziről sípályának tűnt, valójában csak a napot verte vissza a hatalmas fólia a Vértesi úti hulladéklerakónál a felszámolás közben. A szemetet lefedték, majd füvet és cserjéket ültettek rá. Ezzel megakadályozták, hogy az eső szennyező anyagokat mosson ki a hulladékból. A kis lerakóknál el is szállították a szemetet.

Nem sípálya, hanem szemét
Nem sípálya, hanem szemét

– Felszedték a hulladék teljes mennyiségét, átrostálták, a már teljesen kikomposztálódott anyag a helyszínen maradt, a valós hulladékot elszállították. A valós hulladék a pet-palackokat, a műanyag zacskókat, a nagyobb betontégla törmelékeket jelenti – tájékoztatott Barta Zoltán projektmenedzser.

A megyei hulladéklerakókat több évtizede nem használják, két évvel ezelőtt összefogtak a környező települések azért, hogy felszámolják a szeméttelepeket, erre a célra három milliárd forint uniós támogatást kaptak.

– Huszonegy település fogott össze, és egy úgynevezett rekultiváció során visszaillesztettük a tájba azokat a használaton kívüli hulladéklerakókat, amik a környezetre ártalmas szinten voltak és eléggé visszataszítóan festettek – mondta el Jenei Imre, a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás  elnöke.

A munkával mindenhol végeztek, szerdán tartották az európai uniós projekt zárórendezvényét, amelyen minden polgármester részt vett. A települések nagyon örülnek annak, hogy felszámolták a szeméttelepeket.

– Itt van az ország keleti részének legjobb minőségű ivóvize, amit mindig féltettünk attól, nehogy valami szennyeződés érje. Elértük, hogy kiépült a település a szennyvízcsatorna-hálózata, most pedig felszámoltuk a szeméttelepet – nyilatkozta  Hamza Gábor, Hajdúsámson polgármestere.

Egy tíz évvel ezelőtt készült felmérés szerint az országban 2667 szeméttelep volt, ezekből mindössze 42 felelt meg az előírásoknak, a többit fel kell számolni.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .