fbpx

Amikor még az utcára dobták a szemetet…

Angliában egészen a 19. század közepéig az ablakon dobták ki a szemetet.

Nem csak napjainkban okoz problémát: már az ókorban sem volt egyszerű a szemét összegyűjtése, tárolása.


Fotó: Pinterest

Az ókori Trójában egyszerűen a földre dobták a hulladékot, aminek azért nagy része gyorsan lebomló szerves ételmaradék lehetett. Angliában egészen a 19. század közepéig – a törvény tilalma és a kiszabható pénzbírság ellenére – az ablakon dobták ki a szemetet, amely a csatornákban halmozódott fel.

A városi szemétlerakást elsőként a világban a görögök szervezték meg, sőt Athén volt az első település, ahol törvényileg tiltották a szemetelést. Angliában lovasszekerekre rakták, és a városon kívülre szállították a hulladékot, mivel az néha olyan méreteket öltött, hogy már a közlekedést is gátolta.

Napjainkban még a szemétlerakó területeket is próbálják hasznosítani. A földdel való lefedés után már nem ritkaság, hogy beépítik őket, azonban nagyon kell figyelni az ilyenkor keletkező metángáz elvezetésére. Angliában jó pár lakótelep és bevásárlóközpont épült egykori szeméttároló fölé.

Magyarországon keletkező szemét 90-95 %-a lenne újrahasznosítható, de ennek csak töredéke kerül újra feldolgozásra. A festékmaradékok, tisztítószerek, rovar- és gyomirtók mind-mind veszélyes hulladékok. Csatornába, természetes vízbe öntve nem csak az élővilágot károsíthatja, hanem a szennyvíztisztító berendezéseket is.

Ha nem tudjuk maradéktalanul elhasználni a veszélyes készítményeket, hasznosnak ítélt célokra (templom, iskola festése) fel is ajánlhatjuk. Szilárd anyagok is lehetnek veszélyesek, pl. akkumulátorok, elemek. Az elemeket már több helyen gyűjtik, az akkumulátorok pedig leadhatók akár a Méh-telepeken is.

A jövő nemzedék egészséges környezetének záloga az is, hogy milyen példát mutatunk gyermekeinknek. A hulladék megfelelő kezelését már kicsi korban meg kell tanulni.

És te? Te mit csinálsz a szeméttel?

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.evamagazin.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .