fbpx

Szigorúan behajtják a tartozásokat

Szigorítják az elmaradt szemétdíj-befizetések behajtásának módját Gútán: ezentúl nemcsak pénzügyi végrehajtás, hanem az adós ingatlanjának beterhelése és végső soron eladása is lehetségessé válik.

A legutóbbi testületi ülésen Mészáros Imre, a hivatal osztályvezetője számolt be a hulladékgazdálkodásról. Jelenleg 111 ezer euró kintlévősége van a városnak a hulladékdíjból, ebből 107 ezer eurót magánszemélyek halmoztak fel az elmúlt évek során. Éppen ezért az eddiginél radikálisabban szeretne a város fellépni a nem fizetőkkel szemben. Több képviselő megjegyezte: néhányan sportot űznek abból, hogy nem fizetik be a különböző adókat és illetékeket, és általában nem a szociálisan rászorulókról van szó. Horváth Árpád polgármester szerint határozottan, de körültekintően kell eljárni, hogy ne nehezítsék tovább a valóban nehéz sorsú emberek életét. Németh Iveta hivatalvezető arra is rámutatott, hogy a hatályos törvények szerint a magánszemélyeknél 160, a jogi személyeknél 1600 euró az a minimális összeghatár, amely felett nyilvánosságra lehet hozni az adós nevét.

Gútán 2004 óta van lehetőség a hulladék osztályozására, és Mészáros Imre szavai szerint a lakosság 90 százaléka bekapcsolódik a szeparálásba, ami országos, sőt európai szinten is kimagasló eredmény. Tavaly 335 tonna volt a szelektált hulladék mennyisége, ebből 18 tonna volt veszélyes hulladék. A lakosoknak egyébként megéri szelektálni, mivel akár 50 százalékos kedvezményt is kaphatnak a fejenkénti 17,60 eurós éves szemétdíj összegéből. A 70 felettiek számára az alapdíj 11,60, nálunk ebből az összegből számítják ki a szeparálás után járó kedvezményt.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .