fbpx

Energiát ételhulladékból

Manapság az egész kulturált világ az energia termelésről, energia megtakarításról beszél. Minden ország próbál függetlenebb lenni az import energia hordozóktól, minden ország felelős vezetői érzik a nem túl távoli jövő egyik veszélyét. Ha nem találnak a tudósok, szakemberek megoldást, a hagyományos energia forrásokra, ha nem is merülnek ki véglegesen, de kinyerésük költsége a mai többszörösére nőhet.

header-image

Az energiával való takarékosság módjait a szakemberek folyamatosan keresik, a költség csökkentések miatt a fogyasztók is partnerek a saját lehetőségeiken belül. Az egész világ próbál un. újratermelődő energiákat felhasználni. Szaporodnak a szélerőművek, a napkollektorok, a geotermikus energia nyerési megoldások. Növényi nyersanyag felhasználásával működnek a bioerőművek.
Tudnak-e valamit lépni ebben a cselekmény sorozatban a víziközművek is? Igen, tudnak. Sok lehetőség van az energia igény csökkentésére, de van új energia fejlesztő innováció is. Hulladékból energia forrást lehet csinálni.

A szennyvíz tisztító telepek egyik hulladék jellegű mellékterméke a bonyolult összetételű szennyvíz iszap. Magát az iszapot nagyon sok módon próbálják már évtizedek óta értékessé tenni (égetés, mezőgazdasági felhasználás, táj építés, stb.), az elmúlt 20 évben azonban kidolgoztak egy eljárást: az iszap levegő mentes rothasztása után un. biogáz keletkezik, amit gáztárolókban gyűjtenek. Az itt nyert gázból általában elektromos energiát állítanak elő, amit vagy a közmű használ fel, vagy betáplálják az elektromos hálózatba. Ezt a megoldást szinte minden új, vagy korszerűsített magyar szennyvíz tisztító már alkalmazza. Van egy magyar vízmű, a zalaegerszegi, ahol a nyert gázzal saját gépkocsikat, de városközi autóbuszt is üzemeltetnek. De nincs megállás. Hátha más hulladékot is lehet úgy kezelni, hogy gáz keletkezzék belőle. Van. Az un. gasztronómiai hulladék. Ételmaradékok, zsír, használt étolaj, de lehet még pálinka főzdék cefréje is. Ez viszont már tényleg újdonság. Április 4-én vette át az építőktől Miskolc polgármester azt a berendezést, mely tudja az ételmaradékokat is fogadni, és belőle gázt termelni. A fogadó állomás és a feldolgozó rész együtt termeli a biogázt a miskolci szennyvíz tisztító telep iszap rothasztásával.
Tavaly a már említett Északzalai Víz-és Csatornamű hasonló berendezést helyezett üzembe, így várható, hogy más közművek is követik őket.
Ezzel az újabb kicsi, de nagyon innovatív lépéssel víziközműveink is hozzáteszik a tőlük telhetőt az ország energia helyzetének javításához.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.maviz.org

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .