fbpx

Perre mentek: a településekhez kerülnek jövőre a hulladéklerakók

2015. január elseje után közös tulajdonba kerülnek a hulladéklerakók, fölösleges ezért perelni, ennél előbb bírósági ítélet se születik – reagált Balázs Árpád siófoki polgármester a Sonline korábbi cikkére.

A balatonfenyvesi képviselő-testületet úgy tájékoztatta a jogász, hogy immár senki nem vitatja tulajdonjogukat a somi, balatonkeresztúri és ordacsehi hulladéklerakóban, csupán az a kérdés, hogy mikor juthatnak a tulajdonrészükhöz. Harminckét, a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társuláshoz tartozó önkormányzat ment perre a siófoki önkormányzattal, illetve a siófoki székhelyű AVE Zöldfok Zrt.-vel. Ügyvédjük szerint már csak az a kérdés, hogy 2015-ben, vagy előbb „adják ki” a tulajdoni hányadukat a lerakókban.

– Azt sohasem vitatta senki, hogy a lerakók felépítményei, mivel közös projekt keretében épültek, megilletik az önkormányzatokat – így Balázs Árpád, aki elnöke a kelet-balatoni hulladékgazdálkodási társulásnak. – A társulási szerződés értelmében azonban csak a fenntartási időszak lejártával, azaz jövőre lehet közös tulajdonba adni a létesítményeket, addig Siófok nyilvántartásában szerepelnek. Ha előbb „szétosztanánk”, akkor a pályázati támogatás egy részét veszélyeztetnénk.

Szabó Zoltán, az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet: a nyugat-balatoni önkormányzatok a lerakók földterületeire vonatkozó, a siófoki önkormányzat és az AVE Zöldfok között létrejött szerződések érvényességét vitatják. – Ezen ingatlanok az ISPA-projektet megelőzően a Zöldfok Zrt. tulajdonában voltak – tette hozzá. – Ha ilyen fontos például az ordacsehi lerakó a nyugat-balatoni önkormányzatok számára, vajon miért szállítatják a hulladékukat a száz százalékban magántulajdonban lévő kaposmérői lerakóba?

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.sioport.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .