fbpx

Korszerűsödik a vaskúti, felgyői és kiskunhalasi hulladéklerakó

Három térség, 82 önkormányzatának több mint 300.000 lakosát érinti. A Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 4 milliárd forintot meghaladó támogatást nyert települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztésére.

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A ma már hivatalos ENSZ világnapnak számító dátumot először 1970-ben ünnepelték az Egyesült Államokban. Ahhoz azonban, hogy a Föld napja ne csak üres, divatos világnap legyen konkrét cselekvésekre, a környezettudatos szemlélet erősödésére, és emberi összefogásra van szükség. Az energiaforrások hatékonyabb felhasználása, vagy éppen a tudatosabb hulladékgazdálkodás is kiváló eszköze környezetünk élhetőbbé, tisztábbá tételének.

Ez a cél valósul meg a Homokhátsági Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás pályázatában is. A 3 térség, 82 önkormányzatának összefogásával 2011-ben alapított együttműködés az Európai Unió és a Magyar Állam együttes támogatása révén több, mint négy és fél milliárd forintból valósítja meg a Települési szilárdhulladék mechanikai-biológiai stabilizálására szolgáló rendszer kialakítását – írja a közlemény.

A 2015 márciusáig zajló beruházás keretében megújul és korszerűsödik a vaskúti, felgyői és kiskunhalasi hulladéklerakó; a zöld hulladék eltérítése érdekében a helyi lakosság körében mintegy 10.000 házi komposztáló edény kerül kiosztásra, valamint a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével szelektív hulladékgyűjtő járművek is beszerzésre kerülnek. A projekt révén várhatóan csökkenhet a szerves anyag hányad, ezzel párhuzamosan pedig – az EU előírásait szem előtt tartva – nagy mértékben javulhat a hulladékhasznosítási arány is.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://promenad.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .