fbpx

Mit csináljak a használt étolajjal? Íme, a megoldás!

A használt étolaj veszélyes hulladéknak minősül, ezért nem tanácsos sem a lefolyóba önteni, sem a földbe ásni. Már csak azért sem, mert a fáradt olaj újrahasznosítható!

A legjobb megoldás az, ha használat után megvárod, míg az olaj kihűl, műanyag flakonokba vagy kannába töltöd, és elsétálsz vele a legközelebbi hulladékudvarba. Semmiképp ne dobd ki a gyűjtőszigetekre!

A használt olaj a háztartásokban talán legnagyobb mennyiségben keletkező (különleges kezelést igénylő) hulladék. A túlhevült, sütéshez-főzéshez már nem használható – növényi eredetű – olaj, zsiradék a fáradt olajhoz hasonlóan elsősorban azért veszélyes, mert az élő szervezeteket elzárja az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne.

Forrás: Thinkstock

Speciális megoldások

Biofilter Környezetvédelmi Zrt. a hulladéknak minősülő elhasznált sütőzsiradék begyűjtésével és feldolgozásával foglalkozik. A Biofilter szerződéses partnereinek (ezek többnyire vendéglátó egységek) 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít, amelyeket megegyezés szerinti gyakorisággal szállít el, illetve telefonon egyeztetett időpontban cseréli a megtelt hordókat üresre. A szolgáltatás ingyenes és egész Magyarország területét lefedi.

Ezen kívül a MOL országszerte 107 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő. Ha van kedved és lehetőséged, nagyobb ház esetén szervezhetsz te magad is gyűjtőpontot!

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.life.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .