fbpx

Még mindig le lehet adni a használt olajat az AKSD-nél

Sokunknak okoz problémát, hogy a háztartásokban felgyűlt használt sütő olajat, vagy a gépjárművek olajcseréje során leeresztett fáradt olajat hol tudjuk környezetbarát módon elhelyezni.

Magyarországon nagyon kevés hulladék olaj kerül begyűjtésre és hasznosításra, pedig rendkívül környezetszennyező anyagról van szó. A sütőolaj a legtöbb esetben a háztartások lefolyóiban végzi, mely egyrészt károsítja a csatornahálózatot, hiszen elzsírosodik tőle a lefolyó, egy idő után könnyen el is dugulhat, a szennyvíztisztítók terhelését pedig nagymértékben növeli. A fáradt olaj sok esetben a szemétlerakókra kerül a kommunális hulladékkal együtt, ami nem jobb megoldás az előzőnél, hiszen rendkívül nehezen bomló anyagként ugyanúgy károsítja a környezetünket.

Az olaj hulladék az élővizekbe kerülve nagyban árt az élővilágnak, mivel akár 1 csepp olaj 1000 liter élővizet is elszennyezhet. A talajba jutva pedig elzárja a növények tápanyag felvételének útját. Bevett gyakorlat, hogy az emberek tüzelőanyagként használják el olaj hulladékot, azonban olyan gázok szabadulnak fel az égetés során, amik a légzőszervrendszeren, vagy a bőrön keresztül a szervezetbe jutva károsítják az egészségünket.

Tavaly 1750 kg növényi, és 7550 kg motorolajat adtak le a debreceni Hulladékudvarban. Az A.K.S.D. ösztönözni szeretné a lakosokat oly módon, hogy fáradt motorolaj és használt sütőolaj visszagyűjtési akciót indított.

Az akcióban részt vehetnek magánszemélyek és cégek, közületek egyaránt. 

Forrás: http://www.bestfm.hu

Facebook Comments

3 thoughts on “Még mindig le lehet adni a használt olajat az AKSD-nél

  • 2014/05/05 at 15:32
    Permalink

    Hmm, én vagy egy éve a MOL-kútnál adom le a használt sütőolajat. Van egy jól záródó MOL-os tárolóm, tavaly kaptuk a leadott sütőolajért, abba gyűjtöm. Hetente, kéthetente – ahogy megtelik – tankoláskor visszük azt is a kútra.. 170 átvevőpontjuk van, szerintem mindenki talál a közelében. Most is van valami akciójuk a leadáskor: http://bit.ly/sutoolaj

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .