fbpx

Mocskos szemét, takarodj! Vidd az összes haverod!

Egy apró lépést már mindannyian tehetünk az illegális hulladéklerakók ellen – elég, ha van nálunk egy okostelefon.

Hogy az anyatermészet lágy ölén, meg lakott területek nem annyira szem előtt lévő részein komoly gond a pofátlanul kihányt hulladék, azt aligha kell ragozni – sajnos. A jelenség súlyosságát mutatja, hogy már külön oldal is létrejött az ilyen ilelgális lerakók feltérképezésére: a trashout.me különösebb bonyolítás nélkül, egy közérthető felületen tolja az arcunkba, hogy helló, ha már bottal sem vagyunk hajlandóak megpiszkálni azt a kupac Parkerdő szélén hagyott műanyagflakon-dombot, akkor legalább itt jelentsük be. Csak egy Androidos vagy almás mobiltelefon kell hozzá.

Egy klikkbe kerül

Nagyjából ez a kezdeményezés üzenete, és nem hazudnak: tényleg egy roppant intuitív felületen, pofonegyszerűen jelezhetjük, hogy itt és itt megbotlottunk egy adag oda nem illő, de emberi kéz által odahelyezett piszokba.

Miután telepítettük az appot, a report gombra nyomva először egy fotót kell készítenünk, majd ráböknünk a méretére (egy zsáknyi? több zsákkal megpakolt talicskányi? teherautónyi?!), meg a típusára (háztartási? autóból származó? építkezési? elektromos? üveg, fém, folyékony, esetleg egyenesen VESZÉLYES?), fűzhetünk hozzá pár szónyi kommentárt, és meg is vagyunk. A telefonunk GPS-e nyomán már a hely is be van lőve a térképen. Innentől kezdve kész a jelentés, ahova bármikor visszatérhetünk, frissíthetjük új fotóval, ha történt valami változás – eltakarították, vagy épp tovább nőtt -, de, figyelem:

még takarítási eseményt is létrehozhatunk.

A jó ügy érdekében létrehozott alkalmazás tehát minden tekintetben tökéletes – az egyetlen probléma, hogy itthon még nem sokan használják. Szombathelyhez legközelebb a horvátoknál láttunk piros jelöléseket illegális lerakókról:

Illetve Budapesten és Kecskeméten lehet még látni némi lelkesedést a térképen, de ennyi. Pedig nem nehéz meglátni a kezdeményezés hosszútávú előnyös hatásait: az alkalmazásban annyira könnyű megjelölni a hulladékhegyeket, hogy szemben az önkormányzati vagy rendőrségi bürokrácián való lomha átverekedéssel, ezt a módszert bárki szívesebben alkalmazná, és még a nevét sem kell adnia hozzá – arról nem beszélve, hogy a hatóságok is hamarabb értesülhetnek így ezekről a szégyenfoltokról.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.nyugat.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .