fbpx

A Határ útról és a Hortobágyról sem vitték még el a veszélyes hulladékot

A debreceni hulladékégetőnek ugyanaz a tönkrement cég a tulajdonosa, amelyik a Hortobágyot is szennyezi.

Amint arról az év elején a teljes magyar sajtó beszámolt, kétezer tonna veszélyes anyagot tárolnak már 30 éve a Hortobágyi Nemzeti Park tőszomszédságában lévő veszélyeshulladék-tároló telepen, Balmazújváros-Lászlóháza térségében. A telepre a Terepszemle Stúdió hívta fel a figyelmet, ezután a Greenpeace is vizsgálta a tárolót, majd követelte a kármentesítést.

A Greenpeace aktivistái a Hortobágyon

A Greenpeace aktivistái a Hortobágyon

A Debrecen Televízió februárban arról számolt be, hogy az érintett, azóta már tönkrement cég nem csupán a Hortobágyon, hanem Debrecenben, a Határ úti egykori hulladékégető területén is tárol veszélyes hulladékot, körülbelül négyszáz tonnát. A környékbeliek régóta küzdenek a három éve bezárt Határ úti égető felszámolásáért. Azt mondják, nagyon sok rákos megbetegedés történt a környéken. A Zöldhatóság is dolgozik ezen évek óta; már négyszer megbüntették a tulajdonost, de hiába, a cég tönkrement.

Kelemen Béla, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója februárban azt mondta, reményeik szerint a hortobágyi tárolót kormányzati segítséggel számolják fel. A Debrecenben tárolt veszélyes hulladékra pedig a felszámolást végző cég pénze és a környezetvédelmi felügyelőség által lehívott 25 millió forintos bankgarancia elegendő lehet.

A Dehir.hu most érdeklődött, hol áll a két, egymással összefüggő ügy. Rózsa László, a Zöldhatóság általános igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, mindkét telephelyen elvégezték azokat az elsődleges munkálatokat, mellyel megakadályozzák, hogy a szennyező anyagok kijussanak onnan. A telepeket folyamatosan ellenőrzik. Ugyanakkor őket még nem értesítették arról, hogy a kormány határozott volna a hortobágyi telep felszámolásához szükséges pénz biztosításáról. A Határ úton tárolt hulladék elszállítására csak ezután lenne lehetőség, ekkor lehetne erre a célra felhasználni a bankgaranciát.

A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetgazdálkodásért felelős államtitkára még január közepén jelentette be, hogy a hortobágyi veszélyeshulladék-tárló teljes felszámolása érdekében 350 millió forintos pénzügyi alap elkülönítését kezdeményezi a kormánynál. Illés Zoltán akkor azt mondta, a február 22-i kormányülésre viszik be a határozati javaslatot.

Ugyanakkor döntés nem született. „Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár ígéretének megfelelően az előterjesztés elkészült. Mivel egy összetett ügyről van szó, ezen felül szükség volt még további egyeztetésekre. Amint a koncepció végleges lesz, a kormány megtárgyalja azt” – közölte a Dehir.hu érdeklődésére a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája. Azaz egyelőre nem lehet pontosan tudni, mikor számolják fel a két telepet.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .