fbpx

Megoldás a környezetszennyezésre: az ehető vizes palack

A világ óceánjaiban szégyenletes módon elszaporodtak a rút szigetekké halmozódott kihajigált műanyag vizespalackok és egyéb szemetek. Egy új találmány most reményt adhat, hogy ez az áldatlan állapot már nem sokáig marad fenn.

Rodrigo García González nevét már két évvel ezelőtt megismerhette a nagyvilág, amikor előrukkolt ’Hop!’ nevezetű találmányával. Az okos bőrönd magától követi tulajdonosát, így annak nem kell a csomagjainak elveszítése miatt aggódni. González legújabb találmánya is korszakalkotó, ráadásul még a környezetszennyezés egyik aggasztó problémájára is megoldást kínál. Az ’Ooho’ névre hallgató vizespalack ugyanis ehető.

Csak Amerikában évente 50 milliárdnyi petpalackot hajítanak a szemétbe a fogyasztók, aminek egy tetemes része sajnálatos módon az óceánokban köt ki, hogy ott hatalmas szemétszigeteket alkotva sodródjanak a végtelenségig. Az Egyesült Nemzetek felmérése szerint ijesztő mennyiség, 46 ezer műanyag palack szennyezi minden négyzetmérföldnyi óceáni felszínt. González találmánya erre a növekvő problémára nyújt megoldást.

A zseniális palackhoz csapatával először a mélyhűtött vízgolyót kalcium-klorid oldatba merítette, ami így zselés anyagot képezett a víz köré, majd az egészet egy barnaalga-kivonatban is beletette, ekként erősítve meg a vizet körbezáró hártyát. A technikát egyébként egy különleges konyhaművészeti eljárásból kölcsönözték, melyet még az Unilever fejlesztett ki az 1950-es években, majd a spanyol sztárséf, Ferran Adriá tett világszerte népszerűvé.

González csapatával együtt többezer prototípust tesztelt Spanyolországban, Olaszországban és Nagy-Britanniában. Bár az ehető vizespalacknak nincsen különösebben jellegzetes íze, a zselés textúrához még hozzá kell szokni, állítja a fejlesztő. Emiatt sajnos a fogadtatása is igen vegyes volt, egyes terméktesztelőket a palack medúzára, vagy szilikon implantátumokra emlékeztette.

A másik felmerülő probléma a palack tartóssága: a duplán megerősített hártya ellenére a palack fala csupán annyira ellenálló, mint egy gyümölcs héjja. Ezt a nehézséget dupla csomagolással próbálják áthidalni. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindezidáig nem sikerült megoldást találni a palackok visszazárására, úgyhogy a fejlesztőknek még sokat kell a palackon dolgozni, míg az biztonságosan kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Földünk védelme érdekében mi nagyon drukkolunk González csapatának, hogy sikerüljön felülkerekedni a nehézségeken, és a környezetkímélő palackok minél előbb a boltok polcaira kerülhessenek.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.marmalade.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .