fbpx

Tele vannak szeméttel a tengerek

Harminckét helyen vizsgálta meg egy nemzetközi kutatócsoport a Földközi-tengernek és az Atlanti-óceán Európát övező részének a fenekét, és kivétel nélkül mindenhol szilárd hulladékokat találtak – írja az MTI.

A kutatók hatszáz kép- és videófelvételt készítettek és hálófogások tartalmát elemezték. A sekély partmenti sávokban éppúgy találtak szemetet, mint a 4500 méter mély tengeri árkokban és a szárazföldtől 2000 kilométer távolságban lévő közép-atlanti mederben. A legnagyobb szemétsűrűség a tengerárkokban volt, így például a portugál partok közelében húzódó Lisszaboni-kanyonban.

A talált hulladék legnagyobb részét, mintegy 41 százalékát a műanyag tárgyak – elsősorban palackok és zacskók – tették ki, további egyharmadát halászati hulladékok – hálók, zsinegek – adták, de találtak üveg-, fém-, fa- és papírhulladékot, sőt kerámiatárgyakat és azonosíthatatlan objektumokat is.

A kutatókat meglepte a szemét elterjedtsége, amelyet komoly, beavatkozást követelő globális problémának neveztek. Egyikük megjegyezte: a mélytenger nagy része még ismeretlen a kutatók előtt, ők is számos helyet elsőként vizsgáltak és megdöbbenten tapasztalták, hogy a szemét “megelőzte” őket.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) egyik jelentése szerint évente mintegy 6,4 millió tonna hulladék jut a tengerekbe. Ez több szempontból is környezeti veszélyeket rejt: az állatok – különösen a tengeri emlősök, a teknősök és a madarak – el is pusztulhatnak, ha megeszik a hulladékot vagy belegabalyodnak. Mérgező anyagok is bejuthatnak így a vízbe, a hulladék továbbá elősegítheti tájidegen fajok elszaporodását is.

A friss kutatást nemzetközi kutatócsapat végezte, melyet Christopher Pham, az Azori-szigeteki Egyetem tengerkutatási intézetének munkatársa vezetett. Eredményeiket a PLOS ONE című szakfolyóiratban tették közzé. A kutatásban részt vettek Németországból a brémai Jacobs Egyetem és a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (Awi), Nagy-Britanniából a Plymouthi Egyetem kutatói is.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .