fbpx

Deákin 30 eurót kérnek a kukáért

A vágsellyei járásbeli faluban a községi hivatal munkásai gyűjtik össze és szállítják el a hulladékot. Kevesebb a szemét, de a szemételhordás díja nem csökkent. A lakosoknak meg kell venniük a kukákat.

Korábban az ASA vállalat hordta el a hulladékot, a falu egy éve szerződést bontott a céggel. Saját hulladékszállító autót vettek, ezzel viszik el a hulladékot a negyedi szeméttelepre. „Májustól novemberig nyolcvan tonnával kevesebb volt a szemét, 3600 eurót spóroltunk meg” – nyilatkozott lapunknak Hajdu László, Deáki polgármestere. Hozzátette, az összeg a hulladékelhordás egyhavi díja. A polgármester elismerte, hogy a megtakarítás egyelőre csak a községet érinti, a lakosok nem fizetnek kevesebbet, évi 15 euróba kerül a szemét elszállítása. „Az ASA-tól ingyen kaptuk a szemétkukákat, most a lakosoknak meg kell venniük. Tárgyaltunk a vállalattal arról, hogy olcsóbban vásárolnánk a szemétkukákat, de nem egyeztek bele. Márciusig kellett visszaszolgáltatnunk őket” – folytatta a polgármester. A községnek új kukákat kellett vennie, 800 darabot vettek, darabját 30 euróért, a pénzt a lakosoktól szedik be. „24 000 eurót fizettünk, a lakosokkal adásvételi szerződést kötünk” – tette hozzá Hajdu László. A szerződés alapján a tulajdonos, tehát a lakos felel azért, ha eltűnik, vagy megrongálódik a kuka. Hajdu László elmondta, eddig körülbelül kétszázan fizették ki a szemetest. A polgármester úgy véli, meg tudnak egyezni a lakosokkal, és nem lesz gond a pénz behajtásával.

Az új rendszerrel azt szeretnék elérni, hogy kevesebb legyen a kommunális hulladék, a lakosok szelektálják a szemetet. A polgármester a megtakarított összegből egy mérleg vásárlását tervezi, hogy mindenki annyit fizessen, amennyi hulladékot termelt. A falu szemetesautójával más községeket is kiszolgálhatnának. A megtakarított pénzt falufejlesztésre fordítanák.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://ujszo.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .