fbpx

Papírt gyárthatsz, s eltüntetheted a bizalmas információt

A papír újrahasznosítás ismert folyamat. A lakosság az irodák, a vállalatok által jó esetben szelektíven összegyűjtött anyagot a szemetesek elszállítják az üzemekbe, ahol abból a megfelelő eljárás után új papírt gyártanak.

Statisztikák szerint Magyarországon évente egymillió tonna hulladék papír keletkezik, amelynek nagyjából a felét hasznosítják újra. Ennek a mennyiségnek az Európai Unió előírásai szerint 2013-ra el kell érnie a hatvan százalékot.

Japán berendezés az irodai papír újrahasznosítására

papírújrahasznosítás1

A papírhulladék összegyűjtésével ma vállalatok sokasága foglalkozik. Megszervezik a szelektív papírgyűjtést, az  iratmegsemmisítést, ajánlanak irattári selejtezést, papírhulladék gyűjtő dobozokat gyártanak, átveszik, elszállítják a papírhulladékot. A szolgáltatásaik fontos célcsoportjai az intézmények, a cégek, az iskolák. Az általuk összegyűjtött papír az újrahasznosító üzemekbe kerül, ahol megfelelő technológiával papírt gyártanak belőle.

Ezen a meglehetősen bonyolult újrahasznosítási folyamaton akar radikálisan változtatni egy japán cég, az Osakában működő Seed. Az ötlet ennél a száz éves vállalatnál fogalmazódott meg, amely eleddig elsősorban radírgumik előállításáról volt ismert. Egy olyan folyamatot, s hozzá berendezést találtak ki, amely egyesíti magában a teljes papír újrahasznosítási eljárást.

Tíz év fejlesztés és százezer dollár

Az irodákban elhasznált iratpapír egy komolyabb irodai nyomtató nagyságú berendezésbe kerül. A hulladékpapírt a készülék egy vízfürdőben péppé oldja fel, ezután új lapokká préseli, szárítja.

Az eljárás nem csak a vállalat technológusainak a fejéből kipattant elmés gondolatként létezik. Elkészült a berendezések két prototípusa is. A kisebbik újrahasznosító gép óránként száz A4 formátumú lap gyártására képes. A nagyobbikban ennek az ötszörösét, ötszáz lapot lehet előállítani ennyi idő alatt. A berendezések folyamatos működtetéséhez napi kétszáz liter vízre és hatvan kilowatt áramra van szükség, az eljárás során semmiféle vegyi anyagot nem használnak.

Új követelmény
A japán cég kezdeményezése biztosan érdeklődést kelt Európában is. Ismeretes, hogy az Európai Parlament korábban elfogadta az EP a 2020-ig teljesítendő, újrahasznosítási és újrafeldolgozási célkitűzéseket tartalmazó hulladékgazdálkodási irányelveit. Ennek alapján a tagállamoknak kötelező érvényű nemzeti hulladék-megelőzési terveket kell kidolgozniuk. Ennek egyik fontos eleme, hogy a háztartási hulladékokból és más forrásból származó papír-, vas- és üveghulladékok 50 százalékának újrahasznosítására, illetve újrafeldolgozására kell megoldást találniuk.

Annyi a hátránya az újrahasznosítási folyamatnak, hogy az így újra előállított papír nem hófehér, hanem kissé szürkés árnyalatú. Ennek az oka az, hogy a hulladék papíron lévő tintát belekeverik a nyerspapír pépjébe. Az óránként ötszáz lap előállítására képes berendezés prototípusának előállítsa a Seed cégnek százezer dollárba került, a mérnökei tíz évig dolgoztak az eljárás és a berendezés fejlesztésén.  A japán gyár partnereket keres az eljárás illetve a berendezés előállításának gazdaságosabbá tételére.

Diszkrét iratmegsemmisítés

A Seed nemrég bemutatta Európában is az eljárását és magát a készülékeket is. A népszerűsítés egyik fő eleme a helyi újrahasznosítás előnyein túl, a biztonságos, diszkrét iratmegsemmisítés hangsúlyozása volt. Merthogy az újra használható irodai papír előállítása közepette teljességgel eltüntethetők az amúgy is megsemmisítésre várt bizalmas információk a papírokról.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.tozsdeforum.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .