fbpx

Szemét miatt került bajba egy szegedi cégvezető

Az emberi egészségre káros, súlyosan rákkeltő veszélyes hulladékok szabálytalan tárolása miatt emelt vádat egy szegedi cégvezető ellen a Szegedi Járási Ügyészség.

Az emberi egészségre káros, súlyosan rákkeltő veszélyes hulladékok szabálytalan tárolása miatt emelt vádat egy szegedi cégvezető ellen a Szegedi Járási Ügyészség – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t. Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a férfi a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kizárólagos tulajdonában álló közhasznú cég vezetőjeként dolgozott. A vállalkozás feladata volt a klinikák működése során felhalmozódó veszélyes hulladékok gyűjtése, tárolása, megsemmisítése.

Az SZTE farmakológiai intézete pincéjének felszámolása során a vádlott utasítására több mint két mázsa veszélyes hulladékot helyeztek el az egyetem égetőművében egy konténerben, amelyet az üzem 2011-es leégése után a tűzoltók az épületből kihúztak. A vádlott tudott arról, hogy a széthasadt oldalú konténert a klinikaudvar bárki által hozzáférhető részén tárolták.

A részben még ép, részben már elolvadt palackokban tartott veszélyes anyagok már igen kis koncentrációban a talaj és a talajvíz szennyezésére alkalmasak, és az emberi egészségre is veszélyesek, súlyosan rákkeltőek. A konténert a cégvezető utasításai alapján addig kellett a szabad ég alatt tárolni, amíg a megsemmisítésre utasítást nem ad. A szabálytalanul tárolt veszélyes anyagok gyűjtésére, tárolására és kezelésre a cégnek nem is volt engedélye, azokat az égetőműben – a vádlott utasításai alapján – nyilvántartásba vétel nélkül helyezték el.

Az engedély nélküli tevékenységre 2012 júliusában derült fény, miután a férfit leváltották a cég éléről. Az eljárás során kirendelt szakértő véleménye szerint környezetszennyezés valószínűleg nem történt.

Az ügyészség a vádlottat a hulladékgazdálkodás rendjének veszélyes hulladékra elkövetett megsértésével vádolja és a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. A férfit 2009-ben hasonló jellegű cselekmény elkövetése miatt két évre próbára bocsátotta a bíróság.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .