fbpx

Ombudsman: ellentétes a jogszabályokkal Békéscsaba hulladékgazdálkodási rendelete

Az ombudsman szerint ellentétesek a jogszabályokkal, nem felelnek meg a polgári törvénykönyv szerződésekre vonatkozó általános rendelkezéseinek, emellett egyoldalú és aránytalan tehertételt jelentenek azok a feltételek, amelyeket a békéscsabai önkormányzat rendelete előír a 120 literesnél kisebb hulladékgyűjtő edényt igénylő társasházi lakóknak.

Székely László ezért a rendelet módosítását javasolta a békéscsabai közgyűlésnek – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala pénteken az MTI-vel.

A közleményben az áll: egy békéscsabai társasház lakóinak nevében eljáró panaszos azért fordult az alapvető jogok biztosához, mert álláspontja szerint az önkormányzat hulladékgazdálkodási rendelete a társasházak tulajdonosaira – a családi házak tulajdonosaival szemben – hátrányos rendelkezéseket tartalmaz.

Egy 2012. decemberi rendeletmódosítás értelmében az ingatlanhasználóknak már van lehetőségük kisebb, a korábbi 120 literes mellett 80 literes edényt is választani a hulladékgyűjtésre, azonban a panaszosok szerint a társasházak tulajdonosai nem tudják teljesíteni a kisebb edény választásának előírt feltételeit. Ez azzal is jár, hogy a 120 literes edényméret szerint kell a közszolgáltatási díjat megfizetniük akkor is, ha egyébként a társasházban ennél kevesebb hulladékuk keletkezne.

Ahogy az ombudsmani jelentés összefoglalójában olvasható, az önkormányzat rendeletében kikötötte, hogy csak akkor lehet áttérni a 80 literes hulladékgyűjtőért felszámított díjra, ha a lakók egyénileg még az igénylésük benyújtása előtt külön-külön meg is vásárolják a kisebb kukásedényt, és a közszolgáltatónak bemutatják az erről szóló számlát. Ugyanakkor hatályos az a rendelkezés is, hogy a társasházak a hulladékgyűjtőket a háztartásonkénti minimális űrmértékek összegét alapul véve közösen használják.

A két rendelkezés ellentmondása mellett van egy további probléma is: a rendelet feltételül szabja, hogy zárható tárolóban kell tartani a szemétgyűjtő edényeket, ám ott a közösen használt tárolóktól nem férnének el az alacsonyabb díj előfeltételeként megvásárolt kisebb fajták, ha egy nagyobb társasház több lakója a kisebb edényt választaná – írták.

Az ombudsman megállapította: a békéscsabai közgyűlés hulladékgazdálkodási rendelete abban megfelel az alkotmányossági követelményeknek, hogy biztosítja az ingatlanhasználók számára a 120 literesnél kisebb, 80 literes hulladékgyűjtő edény választásának lehetőségét. Ugyanakkor ennek a rendeletben előírt feltételei ellentétesek a jogszabályokkal, valamint nem felelnek meg a polgári törvénykönyv szerződésekre vonatkozó általános rendelkezéseinek, a kikötések ellentmondóak és a fogyasztók helyzetét egyoldalúan és aránytalanul terhessé teszik – áll az összefoglalóban.

Az alapvető jogok biztosa szerint az önkormányzati rendelet ellentmondó és felesleges rendelkezései sértik a jogbiztonság követelményét, ezért a rendelet módosítását javasolta a békéscsabai közgyűlésnek.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .