fbpx

Szemléletformálás (hulladék)papíron

Átlagosan 8 tonna papírhulladék gyűlik össze az Epreskerti Általános Iskolában Fotó: Matey István
Átlagosan 8 tonna papírhulladék gyűlik össze az Epreskerti Általános IskolábanFOTÓ: MATEY ISTVÁN

Egy iparági szereplő szerint a hulladékgazdálkodási piac újraosztása zajlik.

Rövidesen csak szép emlék lesz, amint a papírkötegekkel megrakott camping biciklik és papírhulladékkal teli kis szekerek sorjáznak az iskolák előtt. Az Epreskerti Általános Iskolában (képünkön) éppen az előző héten tartották meg a tradicionális papírgyűjtést. A jövő év január 1-jétől érvényes hulladékgazdálkodási törvény értelmében nem vehetnek át a máshol képződött, azaz a diákok által bevitt hulladékot, és papírgyűjtést sem szervezhetnek. – A papírgyűjtésnek több évtizedes hagyománya van iskolánkban, ezért nagyon sajnálnánk, ha nem tarthatnánk meg a félévenkénti akciónkat, hiszen a szelektív hulladékgyűjtésnek kiemelkedő szerepe van a szemléletformálásban – nyilatkozta a Naplónak Szabó Gyula igazgató.

Az intézmény számára azért különösen fájóak az új jogszabályok, mert örökös ökoiskolaként tudatos környezetvédelemre nevelik a gyermekeket. – A szelektív hulladékgyűjtésnek nemzedékeken átívelő hatása van, hiszen sokan odahaza is így gyűjtik a szemetet – számolt be tapasztalatairól az igazgató.

Az elmélet kevés!

Mint megtudtuk, átlagosan 8 tonna papírt gyűjtenek össze a diákok, ezért 60-70 ezer forintot kap az iskola. Szabó Gyula azt mondta, a legeredményesebb diákok jutalomkiránduláson vehetnek részt, legutóbb Tokajban jártak. – A diákok szemléletét nem lehet kizárólag a tanórán formálni. Félő, hogy nagy gyűjtési akciók híján beszorulhatunk egy elméleti környezetbe – adott hangot aggodalmának.

Osztálypénz lesz

Hortobágyon is régi hagyománya van az akcióknak. – A vasgyűjtést a szülői munkaközösség, a papírgyűjtést pedig a diákönkormányzat szervezi. A tanulók által behozott papír értékesítéséből befolyó bevétel (átlagosan 60 ezer forint alkalmanként) osztálypénzként hasznosul. Nem kell mondanom, hogy komoly érvágás volna, ha megszűnne a papírgyűjtés. A papírt a diákok gyűjtik össze, a pénzt pedig az ő érdeküknek megfelelően használjuk fel – mondta Dorcsák Mária intézményvezető.

Hasonló véleményének adott hangot az egyik felvásárlással foglalkozó debreceni iparági szereplő, aki úgy fogalmazott, akárcsak a dohánykereskedelmet, most a hulladékpiacot is újraosztják.

A szemétledobóban végzik

A vállalkozás, amelynek tevékenysége részben az iskolai gyűjtésekre épül, 30 iskolával áll szerződésben megyeszerte. Egy-egy szezonban 600-700 tonna papírhulladékot vásároltak fel tőlük. – Nem értem a törvény mögötti koncepciót. Az iskolai hulladékgyűjtés egy jól szervezett tevékenység volt, annak haszonélvezői voltak nem csak az abban résztvevők, hanem a környezet is, amelynek védelméről gondoskodni igyekszünk. A lakótelepeken felhalmozódó hulladék összegyűjtésén kellett volna javítani, hiszen ott a közös szemétledobóban felhalmozódó hulladékot senki sem szelektálja – jegyezte meg a neve elhallgatását kérő szakember, aki szerint a törvényből nem derül ki egyértelműen, hogy a nonprofit közszolgáltatók számára is tilos lesz-e az iskola területén a papírgyűjtés. Mert ha igen – mutatott rá –, akkor az versenyhátrányt jelent a magánvállalkozások számára.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.naplo.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .