fbpx

A Hamburger Hungária megkezdte új, nemzetközi színvonalú hőerőműjének építését

A Prinzhorn Csoport ma alapkőletétellel ünnepelte meg dunaújvárosi papírgyárában építendő új erőműve munkálatainak megkezdését. A 45 milliárd forintos (150 millió eurós) befektetéssel épülő erőmű jelentős mértékben fogja növelni az energiahatékonyságot a Hamburger Hungáriában, Európa egyik legmodernebb papírgyárában. 

Alapkőletétel Dunaújvárosban

Az új erőmű alapkövét Orbán Viktor miniszterelnök, Cord Prinzhorn, a Prinzhorn Holding vezérigazgatója, valamint Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója helyezték el. Az ünnepségre a Hamburger Hungária dunaújvárosi üzemében került sor a gyár főbb megrendelői, beszállítói, Dr. Szikla Zoltán, a Hamburger Hungária Erőmű ügyvezető igazgatója valamint számos vendég, köztük Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, Dr. Galambos Dénes, Dunaújváros országgyűlési képviselője és Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke jelenlétében.

Az energiaköltség megfelelő szintje a versenyképesség alapvető feltétele

A saját erőmű megépítésével a Prinzhorn Csoport növelni kívánja magyarországi papírgyárának versenyképességét az európai és közép-kelet-európai piacokon. Az új erőmű lehetővé teszi a Hamburger Hungária, Európa egyik legmodernebb papírgyára számára, hogy tovább javítsa a hulladékpapírból kiváló minőségű hullámalappapírt előállító gyártási folyamatainak hatékonyságát az energiaköltségek csökkentése és a hulladék-papírhasznosítás teljes körűvé válása révén.

„Európai versenyképességünk a nagy hatékonyságú és alacsony költségekkel járó energia-megoldásokon múlik”- mondta Cord Prinzhorn, a Prinzhorn csoport vezérigazgatója. „Elkötelezettek vagyunk a térség iránt; a magyar gazdaság fontos szektorai és az export számára állítunk elő csomagolóeszközöket. Vevőink nagyra értékelik az újrahasznosított papír környezeti előnyeit csakúgy, mint a magas minőségű csomagolási és nyomtatási megoldásainkat. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt 6 évben végrehajtott mintegy 250 millió eurós beruházásainknak köszönhetően Dunaújváros Európa egyik papírgyártási központja lett. Az erőmű megépítésével ezt a vezető helyünket fogjuk megszilárdítani” – tette hozzá Cord Prinzhorn.

Csúcstechnológiájú erőmű az önellátás érdekében

A 45 milliárd (150 millió euró) értékű kapcsoltan hőt és villamos energiát előállító erőmű szilárd tüzelőanyagokat, többek között a papír-előállítás során keletkező hulladékokat, valamint biomasszát és szenet fog felhasználni. A csúcstechnológiát képviselő létesítmény egyaránt termel hő- és villamos energiát, mégpedig olyan mennyiségben, ami a papírgyár működtetéséhez szükséges, és biztosítja a korábban főként lerakókba kerülő termelési hulladék hasznosítását Az erőmű a felhasznált tüzelőanyagban mérve 172 MW, előállított hőben és előállított villamos energiában kifejezve pedig 158 és 42 MW kapacitású lesz.

Az építkezés új munkahelyeket is teremt, ami pozitív hatással lesz Dunaújváros környékének gazdaságára.  Az építkezés másfél éves időszakában a beruházás átlagosan mintegy 300 főnek fog munkát adni. A 2015 második félévében tervezett üzembe helyezést követően pedig az erőmű mintegy 60 közvetlen, kiemelkedően magas fizetéssel járó munkahelyet fog biztosítani, amivel együtt a Prinzhorn Csoport munkavállalóinak száma Dunaújvárosban meg fogja haladni az 550-et. Az erőmű számos Dunaújváros környéki és magyarországi további vállalkozás szolgáltatásait is igénybe fogja venni.

Az erőműben az energiatermelés hatásfoka kiemelkedően magas, 75%-os lesz, amely a kedvező tüzelőanyag-összetétellel együtt jelentősen, legalább 35%-kal csökkenti a gyár működéséhez szükséges szén-dioxid-kibocsátást. A környezetterhelés minimalizálása érdekében az erőművet a legkorszerűbb füstgáz tisztító berendezésekkel fogják felszerelni, ami biztosítja, hogy a környező települések lakosai számára szinte észrevétlen maradjon.

„A fejlesztés jelentősen erősíti majd papírgyárunk piaci helyzetét, annak stabil jövőt biztosítva. A tervezett erőművet azonban nem csupán Dunaújváros, de egész Magyarország üdvözölheti. Az erőmű kiemelkedően magas hatékonysággal fogja használni az erőforrásokat, és teret fog biztosítani a megújuló energiaforrások hasznosításának, ezzel hozzájárulva a Nemzeti Cselekvési Tervben kitűzött célok eléréséhez és a vonatkozó EU-s kötelezettségvállalások teljesítéséhez” – ismertette a tervezett hőerőmű előnyeit Bencs Attila, a Hamburger Hungária ügyvezető igazgatója.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .