fbpx

Harapjunk egy kávét!

Egy csésze kávé előállításánál rengeteg hulladék termelődik, ami nagy tömegben komoly környezetszennyező hatással bír. Erre a problémára talált megoldást egy zseniális mérnök, ami hamarosan forradalmasíthatja a mi konyhaművészetünket is!

Dan Belliveau sokáig mérnökként dologozott olyan nagy cégeknek, mint a General Motors, a Frito-Lay, vagy a Starbucks. Ez utóbbinál pörkölő és csomagoló berendezéseket tervezett, amikor is szembesült azzal a problémával, milyen mérhetetlen mennyiségű hulladékkal jár a kávé készítése.

Miután kifejtették a kávészemeket a héjjukból több milliárd kilónyi piros massza marad vissza. Ennek egy részét később felhasználják teakészítésre, illetve visszaforgatva a talajt teszik termékenyebbé, de a legnagyobb hányada az üzemek mellett marad, beszennyezve a környező vizeket és elpusztítva a benne élő állatokat.

Belliveau ezért azon kezdett el tűnődni, hogyan lehetne még hatékonyabban felhasználni a visszamaradó felesleget? Így jutott el végül a fantasztikus megoldáshoz: a kávéhéjból tápláló, gluténmentes kávélisztet készített, mely süteménybe, kekszekbe, csokoládéba keverve különleges ízhatást adhat.

Ezzel a találmányával nem csak a kávékészítés környezetszennyezző hatását csökkentheti, de az éhező világ élelmezésén is segítene, illetve a kávétermesztőket is nagyobb bevételhez juttathatná. Két év kísérletezés után a forradalmi kávélisztet ebben a hónapban dobta piacra, számolt be róla a Guardian.

A kávéliszt egyik tesztelője, a díjnyertes séf, Jason Wilson elismerően nyilatkozott eme újdonságról:

-A kávéliszt az egyik legritkább dolog, amivel valaha főztem. A vendégeink nagyon szeretik hallani, milyen előnyökkel jár a kávéliszt fogyasztása, és hogy milyen változatosan tudják ők maguk is otthon felhasználni. De a legizgalmasabb, hogy milyen gyorsan elcsábulnak és a rajongói lesznek a lisztnek, miután megkóstolták ezt a meglepő, szokatlanul erőteljes ízt.

Nem csak az íze, de a tápértéke is nagyon előnyössé teszi a kávélisztet. Több növényi rost van benne, mint a teljes kiőrlésű búzalisztben, magasabb a vastartalma, mint a spenótnak, több káliumot tartalmaz, mint a banán, és még a fehérjetartalma is szokatlanul nagy.

Lehet, hogy a kávéliszt lesz az új szuperkaja, az alapanyagok iPhone-ja?

(Kép: coffeedailynews.com)

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.marmalade.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .