fbpx

NG: kifogásolja a szakma a hulladékbegyűjtési tervet

Nem pontosan látni, miért és mennyivel lesz jobb az eddigieknél, és egyelőre az sem látszik, hogy kinek mekkora többletköltséget okozna az átállás.

A szakma kifogásolja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) új hulladékbegyűjtési tervét, de az agrártárca szerint beilleszthetőek lesznek az új hulladékgyűjtési rendszerbe a Budapesten használt szelektív hulladékgyűjtő edények – írja a Napi Gazdaság. A lap emlékeztet: a budapestiek nemrég kaptak (uniós finanszírozással) egy sárga és egy kék kukát papír és műanyag gyűjtésére. A VM terve szerint a kék és sárga kukák alkalmasak a száraz, a hagyományos fekete (vagy zöld) kuka pedig a nedves hulladék gyűjtésére. A VM szerint a módosításra azért van szükség, mert az új gyűjtési rendszernek köszönhetően a hulladék hasznos összetevőit nagyobb arányban szelektálhatják majd.

Farkas Hilda, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója a lapnak azt mondta: Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára kevesebb mint egy évvel a kötelező bevezetési határidő előtt olyan új, rövid időn belül a harmadik szelektív hulladékgyűjtési rendszert javasolta, amelyről nem pontosan látni, hogy miért és mennyivel lesz jobb az eddigieknél, egyelőre az sem látszik, hogy kinek mekkora többletköltséget okozna az átállás. Ráadásul a főváros milliárdokat költött egy új szelektív rendszer bevezetésére, ami alapja lehet egy országos rendszer kialakításának. Úgy véli, az évek óta tartó kampányok és szemléletformálás semmibe vész, ha egyik napról a másikra azt sulykolják majd, hogy “amit eddig szétválogattál, most öntsd össze” – írja az újság.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .