fbpx

Szabálysértések a mindennapokban

Tavasszal újjáéled a természet, szépül lakókörnyezetünk is. Örömmel tölti el a lakosokat, ha azt látják, a várost virágokkal ültetik be, söprik az utcákat. Szemünket ennél jobban már csak az elhagyott szemét vagy éppen a járdán, a zöld területen parkoló autó látványa vonzza. Tudjuk-e, hogy mikor követünk el szabálysértést, és egyáltalán milyen cselekmények tartoznak ebbe a körbe? – erről kérdeztük dr. Varga Andrea járási hivatalvezetőt.

– A szabálysértés jogellenes tevékenységben vagy mulasztásban nyilvánul meg. Egy-egy cselekményt szabálysértéssé csak jogszabály nyilváníthat, jellemzője, hogy szinte minden esetben valamilyen szankcióval jár. A szabálysértést és az ezzel összefüggően lefolytatott szabálysértési eljárást törvény szabályozza, amely főbb csoportokba osztja azokat a cselekményeket, amelyek miatt büntetőjogi felelőssége keletkezhet egy személynek.
– Idetartoznak például az emberi méltóság és a személyi szabadság elleni szabálysértések, mint a becsületsértés, a magánlaksértés, de említhetem a tulajdon elleni szabálysértéseket (lopás, szándékos rongálás), vagy akár a közrend elleni szabálysértések, mint a rendzavarás, továbbá a köztisztasági, közlekedési szabálysértések, de ide sorolható az állattartók felelősségi körébe eső veszélyeztetés kutyával szabálysértés is.
– Ha ilyen esettel találkozunk, vagy esetleg elkövetjük ezeket, milyen eljárásra számíthatunk?
– A szabálysértési eljárás kétféleképpen indulhat: bejelentés útján vagy hivatalos hatósági megkeresésre. Ha az elkövető személye és büntetőjogi felelőssége megállapítható, ezek az eljárások többnyire pénzbüntetéssel zárulnak, de előfordul a közérdekű munka, illetve a börtönbüntetés kiszabása is. Ezen szankciók kiválasztása függ az elkövető előéletétől, az eljárás során tanúsított magatartásától és a cselekményének a társadalomra veszélyességi fokától is. Számtalan magatartás minősülhet szabálysértésnek, és ezek között is vannak olyanok, amelyek nagyobb számban fordulnak elő.
– Melyek azok, amelyek városunkban a legtöbbször előfordulnak?
– Két ilyen típust is tudok említeni, az egyik a köztisztasági szabálysértések körébe eső szemetelés. Lehet, nem is gondolnánk, hogy épp szabálysértést követünk el, amint egy rágót hagyunk hátra magunk után, gondolva, hogy az úgyis kicsi, meg majd a természet lebontja. Pedig gondoljunk csak bele, ha minden ember, aki az utcán sétál, eldobná, mennyi bosszúságot okozna annak, akinek az a cipőjébe ragad, nem beszélve arról, hogy a természet dolgát is nagyon megnehezítjük vele. Egy rágó eldobása nemcsak az azzal járó bosszúságot vonhatja maga után, hogy valaki más belelép, vagy épp egy szegény állat szőrébe ragad bele, de az illető, aki eldobta, bizony számíthat legalább tízezer forintos vagy akár annál magasabb összegű pénzbírságra is.
– A másik a közlekedési szabálysértések csoportja, hiszen manapság minden családban van legalább egy autó. Gondoljunk csak bele, hány olyan eset van, amikor kisebb szabálysértéseket követünk el. Elmegyünk autóval vendégségbe, de azért egy kis alkoholt elfogyasztunk, bízva abban, akkor épp nem találkozunk hazafelé rendőrrel. Tilosban állunk meg, mert általában az a hely, ahol nem szabad megállni, mindig közelebb van ahhoz a helyhez, ahová épp tartunk. Parkolójegy nélkül állunk meg, vagy ha veszünk is, a jegy lejártát követően pár percet még késünk, bízva abban, hogy talán nem megy arra a közterület-felügyelő, és nem veszi észre, hogy már lejárt a jegyünk. Ezen cselekmények miatt is több tízezer forintnyi bírságot kaphatunk, de rosszabb esetben akár a jogosítványunkat is elvehetik több hónapra.
– Sokan azt gondolják a kisebb összegű pénzbírságokról, hogy azokat nem kell befizetni, mert azt a kis pénzt úgysem hajtja be az állam.
– Jó azért leszögezni, hogy még 5000 forintos bírság esetén is, ha valaki nem hajlandó fizetni, a hatóságok végrehajtási eljárást indítanak, és a jelen törvények értelmében 5000 forintonként egy teljes nap letöltendő börtönbüntetés vár az elkövetőre. Minden szabálysértési tényállásnak megvan az oka, hogy a törvényalkotók miért rakták a szabálysértések közé. E törvények betartásával nemcsak a környezetünket tehetjük szebbé és élhetőbbé, de a pénztárcánkat is megkíméljük a felesleges kiadásoktól.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.monitormagazin.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .