fbpx

Gyermekrajz- és szépírópályázat

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.) Környezetünk jövője – jövőnk környezete címmel hirdetett gyermekrajz- és szépírópályázatot, amelyre ebben az évben a jövő hulladékgazdálkodásával és köztisztaságával kapcsolatos rajzokat, meséket, verseket, novellákat várnak az óvodás és iskolás korú gyerekektől.

“A pályázat nemcsak a gyerekrajzokról és mesékről, hanem a felnövekvő generáció köztisztaságra, környezetvédelemre való neveléséről és egy tudatosabb jövőkép kialakításáról is szól, hiszen a hulladékgazdálkodás nagyon fontos eleme környezetünk védelemének” – hangsúlyozta Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója a pályázat kihirdetésekor tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.
    
A rajzpályázatra óvodáskorúak, valamint alsó és felső tagozatos iskolások rajzait, festményeit, montázsait vagy képregényeit várják, amelyekben az alkotók megjelenítik, hogyan képzelik el a tiszta, környezettudatos világot a jövőben.
    
A szépíró pályázatra alsósok, felsősök és középiskolások nevezhetnek mese, vers, novella, elbeszélő költemény, dalszöveg vagy képregény kategóriákban. Az írásokban a nevezőknek azt kell bemutatni, hogyan képzelik el a jövő hulladékgazdálkodását, környezetvédőit és kukásautóit. A művek hossza maximum 10 000 karakter lehet, mindkét kiírásra október 31-ig várják a munkákat.
    
A szépírópályázat minden pályaműve bekerül egy gyűjteményes kiadványba a gyerekrajz-pályázat nyertes alkotásainak illusztrációival, a három legjobb rajz pedig a kukásautók oldalát díszíti majd.
    
A zsűri tagjai között Csukás István Kossuth-díjas író és Fábián Noémi képzőművész is helyet foglal.
    
Az eseményen a társaság a fővárosi oktatási intézményekben zajló programját is bemutatta. Mint azt Klug Lajos elmondta, a vállalat óvodákban és iskolákban, valamint különböző rendezvényeken megjelenő oktatási programjában gyerekeknek készült tájékoztató filmekkel, feladatgyűjteménnyel és mesefüzettel kívánja segíteni a felnövekvő generáció tudatos gondolkodását és az őket nevelő pedagógusok munkáját.
    
A Kincskeresés a hegyekben című kisfilm a szelektív hulladékgyűjtésről és a hulladékok újrahasznosításáról szól, Az energia nyomában című videó pedig a Fővárosi Hulladékhasznosító Művet mutatja be. Az óvodás és kisiskolás korúakat mesefüzet és feladatgyűjtemény segítségével oktatják a környezettudatos hulladékkezelés alapjaira.
    
Az eseményen átadták azt az egytonnányi műanyag kupakot is, amelyet egy segélyakció keretében Lőrincz Dominik oxigénhiánnyal született kisfiú és családja számára gyűjtött a vállalat. A kupakokért a műanyag-feldolgozótól kapott összeget a család autóra költi, amellyel a gyermek rendszeres gyógykezelésre szállítását oldják meg.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .