fbpx

A legmodernebb technológiával a hulladék újrahasznosításért

hejopapi_hulladekkezelo_alapko_140603_ja_19.jpg

Kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtést és olyan hulladék-előkezelőt építenek Hejőpapiban, amely éves szinten több ezer tonnával csökkenti a lerakott hulladék mennyiségét Miskolc és további 36 település esetében. A 3,7 milliárd forintos beruházás alapkövét kedd délután rakták le.

Az alapkőletételen részt vett Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár is, a kormány ugyanis kiemelten kezeli a beruházást. A projekt eredetileg 2,2 milliárd forinttal támogatott költségei mellé 2013-ban kormánydöntés alapján 1,2 milliárd forint többlettámogatás járult, míg a tagönkormányzatok által biztosítandó összeg több mint félmilliárddal, 522 millió forinttal csökkent. A projekt jelenlegi elszámolható összköltsége közel 3,7 milliárd (3 693 374 200) forint, amiből több mint 3,4 milliárd a támogatás, és nem mintegy 291 millió az önerő.

hejopapi_hulladekkezelo_alapko_140603_ja.jpg

Megváltozott a jogi háttere a hulladékgazdálkodásnak, az új környezetre pedig a Miskolc Térségi Konzorcium reagált a leggyorsabban, mondta ünnepi beszédében Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, a 37 települést összefogó konzorcium vezetője.
– Eldöntöttük, hogy más úton járunk, mint eddig, és a saját kezünkbe vesszük a hulladékkezelést. Így létrehoztunk egy gazdasági társaságot, amelynek a gazdálkodása kedvezőbb, mint a korábbi megoldás volt, így kevesebb pénzt kell a közösből erre a tevékenységre költeni – mondta.

Nem mindegy, milyen a hulladék feldolgozottsági foka, és mennyi kerül a lerakóba, ezért indították el a fejlesztési programot, amelynek keretében megépítik a 4000 négyzetméter alapterületű mechanikai hulladék-előkezelőt, és ennek keretében szereznek be 35 ezer szelektív hulladékgyűjtő edényzetet, 15 ezer komposztáló egységet, illetve vásároltak nyolc hulladékbegyűjtő autót.
– Újabb lépés ez a hatékonyság, a zöld város felé – emelte ki a polgármester, aki ennek kapcsán megemlítette a geotermális beruházást, a két biomassza projektet és a biogázüzemet is.

A „Miskolc és térsége települési szilárdhulladék-kezelési rendszerének továbbfejlesztése” című, az EU Kohéziós Alapja által támogatott program célja a térség hulladékgazdálkodási rendszerének korszerűsítése és a lerakott hulladék mennyiségének csökkentése. A mechanikai hulladék-előkezelő szétválogatja a lakossági eredetű kevert hulladékot. A válogatás célja kettős: egyrészt az újra felhasználható másodnyersanyagok, a fém és a műanyag, másrészt az energetikailag hasznosítható, magas fűtőértékű, úgynevezett RDF-termék (Refuse Derived Fuel) elkülönítése, ezzel másodlagos tüzelőanyag előállítása. A korszerű technológiának köszönhetően több mint 22 százalékkal csökken a ténylegesen lerakott szemét mennyisége – mondta el a megvalósuló technológiáról Hercsik Dávid, a kivitelező MGH Miskolc Konzorcium képviseletében.


A csarnok alapozását már elkezdték, két héten belül a falazási munkák is elindulhatnak, augusztus-szeptemberre elkészül a csarnok, decemberre befejeződik a technika telepítése és indulhat a próbaüzem, a következő év elején pedig átadhatják a fejlesztést. Évi 53 ezer tonna lakossági hulladék leválogatására lesz lehetőség itt és ennek egy jó része újrahasznosításra, vagy energetikai felhasználásra kerülhet.

hejopapi_hulladekkezelo_alapko_140603_ja_8.jpg

A beszédeket követően Kriza Ákos aláírt egy környezetvédelmi elhivatottságot igazoló nyilatkozatot, majd Hercsik Dáviddal, Szaló Péterrel és Majoros Róberttel, a MiReHuKöz Nonprofit Kft. igazgatójával lezárta az időkapszulát, és elhelyezték azt az alapkőben. A projekt átadását 2015 áprilisára tervezik.

Miskolc és további 36 település lakossága számára a leginkább észrevehető változást a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés kiépítése jelenti, amelynek keretében már a következő hónapoktól 35 000, a hulladékok szelektív gyűjtésére alkalmas műanyag edény kerül a háztartásokba. Fontos eleme a programnak a szerves hulladékok eltérítése a lerakóról, ezért a 2000 fő alatti településeken 5000, a háztartásban keletkező szerves anyagok visszaforgatására alkalmas házi komposztálót is kiosztanak. A nagyobb településeken bevezetik a zöld hulladékok zsákos begyűjtését is.

hejopapi_hulladekkezelo_alapko_140603_ja_25.jpg

A rendszer része 7 nagyobb, 16 köbméteres és egy kisebb, 8 köbméteres felépítményű, szelektív hulladék elkülönített gyűjtésére alkalmas jármű, amelyek az elmúlt héten megérkeztek és a következő hetekben állnak munkába a közszolgáltatást ellátó Mirehuköz Nonprofit Kft-nél.

A programba beletartozik a három, nagy népszerűségnek örvendő miskolci hulladékudvar fejlesztése is, ahová újrahasználati központokat telepítenek, de átszervezik a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendszerét is.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.minap.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .