fbpx

9 tény az E-hulladékról, azaz az elektronikai hulladékról

Mi történik kiselejtezett elektronikai eszközeinkkel? Hová kerülnek? Feldolgozhatóak? Tartalmaznak-e egészségre ártalmas anyagokat? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

elektronikai hulladék 3

Az E–hulladék vagy elektronikai hulladék egy manapság egyre többet hallott kifejezés. De mit jelent és miből keletkezik ez a hulladékfajta?
– IT vagyis számítástechnikai berendezésekből (laptop, PC, monitor, stb.)
– Telekommunikációs készülékekből (mobiltelefon)
– Szórakoztató elektronikai készülékekből (TV, HiFi, Házimozi)
– Háztartási és konyhai gépekből (mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény stb.)

A fejlődő országokban komoly környezeti és egészségügyi problémákat okoz az elektronikai hulladék egyre növekvő mennyisége. Majdnem mindegyik E–hulladék tartalmaz ólmot, kadmiumot, brómot és berilliumot. Ezek a nehézfémek még a fejlett országokban történő E–hulladék reciklálás során is komolyan veszélyeztetik az ott dolgozók egészségét.

Világviszonylatban körülbelül 50 tonna elektronikai hulladék keletkezik évente, ebből az USA 30 millió számítógépet és 100 millió telefont „biztosít”.

Ezek a hulladékok nem csak veszélyes, hanem közel 60 féle értékes, könnyen értékesíthető anyagot is tartalmaznak; aranyat, ezüstöt és palládiumot.

Az 50 tonna jelentős része fejlődő országokban köt ki; Kína; India és az Afrikai országok a legnagyobb „felvevő piacok”.

Jó hír viszont, hogy 2009 óta csökkenő tendenciát mutat az E–hulladék, ami részben a válságnak, részben pedig az új termékek méret- és súlycsökkenésének tudható be.

elektronikai hulladék

9 tény az E-hulladékról

1. A globálisan keletkezett E–hulladék 85%-a hulladéklerakó telepeken vagy szemétégetőkben végzi, ahol szennyezi a levegőt és a talajt.
2. Az E–hulladék az összes veszélyes hulladék 70%-át teszi ki globálisan. Extrém magas ólomtartalma a központi idegrendszert, a vesét és a májat károsítja.
3. Minden évben körülbelül 20 és 50 millió tonna közötti E-hulladék keletkezik világviszonylatban.
4. A mobiltelefonok magas arányban tartalmaznak nemesfémeket, ezüstöt és aranyat. Ezek kinyerése az USA–ban évente 60 millió dolláros profitot termel.
5. Az E–hulladéknak jelenleg körülbelül csak 15%-a reciklált.
6. Minden egy millió újrahasznosított mobiltelefonból 15873 kg rezet, 374 kg ezüstöt, 34 kg aranyat és 15 kg palládiumot vonnak ki.
7. Egy millió laptop újrahasznosításával annyi energiát takarítunk meg, amely 3567 háztartás energiaigényét fedezi az Egyesült Államokban egy évig.
8. Az E-hulladék 2009-ig a leggyorsabban növekvő hulladékfajta volt.
9. Egy monitor és egy számítógép gyártása 243 kg fosszilis energiát, 22 kg vegyszert, és 1500 kg vizet igényel.

A világ szeméttelepe: Guiyu, Kína

A Shantou tartományban fekvő várost gyakran emlegetik a világ „szeméttelep fővárosának”. A 150 000 főt számláló városban heti 6 napon át, napi 16 órában öreg számítógépeket, és mindenféle egyéb E-hulladékot dolgoznak fel.

A temérdek „műhely” különböző munkafolyamatokra specializálódott; van itt kábelégető, kábeldaraboló, szétszerelő üzem, nyomtatott áramkör savfürdető, műanyag aprító és még sorolhatnánk.

e-hulladek

Ezek nem éppen környezetkímélő folyamatok, komoly problémákat okoznak: talajvíz károsítást, légszennyezést, valamint közvetlen és közvetett egészségügyi problémákat.

2013-ban a Greenpeace munkatársai levegő, por, talaj, folyóüledék és folyóvíz mintákat vettek a város közelében. Tíz féle toxikus nehézfém koncentrációt találtak, többek között higanyt, ólmot és kadmiumot.

Nézzük meg a 3 legveszélyesebb elem élettani hatásait:

Higany:

– Egyes aminosavak és enzimek gyökeinek blokkolása.
– A kötőszöveti alaprendszer működési zavara.
– Higanyfehérje-komplexek és higany által indukált autoantitest-komplexumok képződése.
– Kóros immun komplexek termelődése.
– Szabad gyökök létrejötte.
– Szelén-, cink-, folsavhiány.
– A bélflóra zavarai.
– Vesefunkció-zavar.
– Nyálkahártya-elváltozások.
– Neurotoxikus hatás (idegrendszeri folyamatok).

Ólom:

– Izom és csontfájdalmak
– Májbetegség
– Vérszegénység
– Fáradékonyság
– Ingerlékenység
– Vesebetegség
– Hajhullás

Kadmium:

– Hányás
– Hasmenés
– Vérszegénység
– Hidegrázás
– Vesekárosodás
– Májkárosodás
– Szív- és érrendszer károsító
– Rákkeltő

Hogyan kellene csinálni?

A fejlett országokban az elektronikai hulladék feldolgozása az egyes részegységek szétbontásával kezdődik. Szét kell választani a különböző anyagokat, a fémet, a műanyagokat, a vezetékeket és az áramköröket. Ez általában kézi erővel történik, de nem ritka az automatizált rendszer sem. Az ilyen rendszerek szerves része a shredder.

Ilyen üzem működik többek között Bulgáriában, a NADIN hulladék feldolgozó telepen. Ez Kelet-Európa legnagyobb feldolgozó telepe.

elektronikai szemét
No nem így…

Az üzemben a telepre érkező anyag előválogatáson megy keresztül, ahol kiválogatják a működő, újraeladható vagy javítható részeket. Ezután a szállítószalag egy shredderbe vezeti a hulladékot, majd a darálékot egy vagy több válogatómű (szeparátor/szeparátorok) különböző anyagok szerint szétválogatja. A nem fémet, a mágnesezhető és a nem mágnesezhető fémet Eddy Current szeparátor válogatja szét. A különböző méretű anyagok szétválogatására pedig dobrosta működik.

e-hulladék szeparálása

A darálék (műanyag, fém, stb.) újra eladható kohók vagy műanyagipari termelők számára.

Az üzemben porleválasztó rendszer működik a szennyezés minimalizálása végett.

Minden elemnek megvan a maga újrahasznosításban betöltött szerepe. A CRT monitorok ólomüvegéből például autó akkumulátort, lőszert, és kerék centirozásra használt kiegyensúlyozó súlyt gyártanak.

Az aprított nyomtatott áramköröket 1300 fokon olvasztják, felhasználva az apríték műanyagtartalmának fűtőértékét is. A toxikus anyagokat tartalmazó gázokat 1400 fokon utánégetik, majd hirtelen hűtéssel megtisztítják. A réznek elektrolitikus finomítása során keletkező iszapjából nemesfémeket (arany, ezüst, palládium), nyernek vissza. Ez az a technológia, amely segíthet az egyre nagyobb E-hulladék probléma megoldásában, arról nem is beszélve, hogy az elektronikai hulladékból rengeteg értékes anyagot nyerhetünk! Az újrafelhasználással csökkenthetjük az új termékek gyártásánál keletkező energiaigényt, víz- és levegőszennyezést, redukálhatjuk az üvegházhatást.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://bestmachinery.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .