fbpx

Gondok a szelektív gyűjtés terén

A szelektív hulladékgyűjtésről, a felmerülő gondokról esett szó azon a kerekasztal beszélgetésen, melyet a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal szervezett a Környezet Világnapját megelőzően.

Gondok a szelektív gyűjtés terén

A találkozón a polgármesteri hivatal képviselőin kívül részt vett Varga Zoltán, Cseke Attila parlamenti képviselő tanácsosa, Marossy Anna környezetvédő, továbbá az Eco Bihor, a RER Ecologic Service és egyéb, hulladékkezelésre szakosodott cég képviselője. Az Avram Iancu, valamint a művészeti iskola több osztályából is eljöttek diákok.

Díjaznak is

Daniela Demeter, a polgármesteri hivatal képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, majd röviden ismertette a törvénykezésbeli újdonságokat. Később Burlou Horea, a RER Ecologic Service háztartási hulladékokért felelő osztályának vezetője ismertetett különféle adatokat – például a szerződéseik számát, a különféle típusú konténerek számát, továbbá azt, hogy melyik típusú konténert a hét melyik napján ürítik, Arról is említést tett: azok a lakosok, akiket „rajtakapnak” hogy helyesen gyűjtik a szemetet, kis tárgyakból álló díjakat is kaphatnak, ugyanis egy járőrcsoportjuk járja a várost és figyeli, hogyan zajlik a szemétgyűjtés.

Daniela Demeter elmondta: nagyon szép volt a beszámoló, de kíváncsibbak lettek volna arra, hogy milyen gondokkal szembesülnek a szelektív szemétgyűjtés terén. „Tudvalévő, hogy többségünk nem gyűjt szelektíven, azaz nem azt a fajta szemetet dobjuk az adott konténerbe, amit kellene. Ezzel pedig elronthatjuk az addig helyesen összegyűjtött hulladék minőségét” – jelentette ki. Mint hozzátette, tudomása szerint a legtöbb gond nem a magánházaknál van, hanem a tulajdonostársulásoknál, melyeknek nagy részében a tömbházlakók nem tartják be a szelektív szemétgyűjtés szabályait.

Felhívás

Braner Ferenc, az Eco Bihor Kft. képviselője arról szólt, hogy mi történik a szeméttelepen a városból begyűjtött hulladékokkal. Beszámolója során elhangzott: a váradi tulajdonos társulásoknak csak mintegy 10-12 százaléka valósította meg a szelektív szemétgyűjtést.

Ismét felszólalt a RER képviselője, aki arról számolt be: voltak, akik felháborodottan tették fel a kérdést, hogy ugyan mi értelme van a szelektív szemétgyűjtésnek, ha a szemétszállító kocsiban a szemük láttára dobták egy helyre a többféle hulladékot. A magyarázat: a hulladék kompromittált volt, azaz például a műanyagpalackokra háztartási szemetet dobtak, ami miatt kárba veszett minden, amit addig szelektíven gyűjtöttek össze az emberek. Egyúttal felhívást is intézett a tulajdonostársulások vezetőihez, hogy próbálják rávenni a lakosokat a szelektív szemétgyűjtésre.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.erdon.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .