fbpx

A környezetvédelmet ünnepelte a debreceni és a nagyváradi egyetem

Ötödik alkalommal rendeztek konferenciát a környezetvédelem világnapján. Az eseményre debreceni kutatók és szakemberek is meghívást kaptak.

Energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése és a környezetszennyezés megelőzése – ezek az ENSZ által 1972-ben alapított környezetvédelmi világnap legfontosabb célkitűzései. A föld több mint 100 országában szerveztek programokat június 5-én, hogy felhívják a figyelmet a környezetszennyezés következményeire.

A Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Kara és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara ötödik alkalommal tartott a környezetvédelem világnapján konferenciát Nagyváradon.

A rendezvény segíti a környezet és agrártudományok területén a térségbeli – román és magyar – tudományos, szakmai közösségek kapcsolatainak ápolását, lehetőséget biztosít a pályakezdő fiatal oktatóknak, kutatóknak, doktoranduszoknak és hallgatóknak a nemzetközi konferencián való részvételre, illetve más kutatókkal való kapcsolat kialakítására.

A Nagyváradi Egyetemen tartott „Enviromental protection – present and future” című angol nyelvű konferencián 79 román és magyar, fiatal kutató, hallgató mutatta be kutatási eredményeit angol nyelvű előadás, illetve poszter formájában.

A tehetséges fiatalok a környezetvédelem különböző területein végzett kutatásaikkal mutatkoztak be. A jelenlévők többek között megismerhették: a fenntartható növénytermesztés alkalmazása őszi búzánál különböző ökofiziológiai vizsgálatokkal folytatott kutatások eredményeit, előadást hallhattak a biológiai védekezési módszerekről a szőlő esetében, láthatták a biodízel előállítására használt növényi olajokból készített bemutató anyagot. A rendezvény a környezeti viszonyok és a bor kapcsolatát bemutató előadással, illetve Dobrudzsa borvidék termékeinek megismerésével zárult.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .