fbpx

Több mint egy zsák ! avagy +1 mozgalom – hulladékos módra

Szemeteszsák +1Nápolyban már az 1900-as években divat volt két kávét fizetni, de ebből csak egyet inni akkor, ha az embert valamilyen szerencse érte; az extra italt a kávézó alkalmazottai egy olyan valakinek adták, aki arra rászorult, vagy megérdemelte.

több-mint-zsákAz ún. felfüggesztett kávé, vagyis “cafe suspenso” vásárlása mostanra elterjedt más országokban is, sok helyen a szociális szolidaritás és a jótékonyság szimbólumává vált.

Tavaly óta nálunk is egyre népszerűbb ez a diszkrét, de hatékony kezdeményezés: a jól látható helyre kitett kávés piktogrammal jelölt helyiségekben kapható kávé, fagyi, kifli mintájára az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. jóvoltából a lehetőség kiegészült az így adományozható hulladékgyűjtő zsákkal is. A “Több mint egy zsák” elnevezésű program célja összefogni a közösségért tenni akaró embereket úgy, hogy mindegyikük a lehetőségeihez mérten járuljon hozzá a tiszta, rendezett, egészséges környezet megteremtéséhez.

A cég Zöld Állomás nevet viselő üzletében van lehetőség arra, hogy a hulladékos zsákot vásárló +1 zsák árát felajánlja közösségi célra, olyanoknak, akik nehezebben fizetnék ki a hulladékos zsákok árát. A programba természetesen cégek is jelentkezhetnek. Ebből a keretből az a közösség is igényelhet, aki a szolgáltatóval előre egyeztetett időpontban és helyszínen utca-, parktakarítást tart, benyújthatja igényét a céghez, és a rendelkezésre álló zsákok, illetve az elvégzendő feladat tükrében hozzájuthat  STKH-s zsákokhoz. Azt, hogy csak közösségi szemétszedés alkalmával használják a zsákot, amit ellenőrzés után díjmentesen szállít el a kukásautó, megállapodásban rögzítik.

+1 zsák

Ezeken felül az STKH minden így megvásárolt zsák után felajánl + 1 zsákot a város közösségi takarításában közreműködni kívánó közösségeknek. 2014. június 4-ig 19 vásárló adományozott STKH-s zsákot, így összesen 38 darabot tudtak ingyenesen felajánlani az igénylőknek!

A cég, azon kívül, hogy 2013-ban elnyerte a CSR Piac Környezettudatos Vállalatirányítás különdíját, idén gazdálkodói kategóriában megkapta az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Hulladékgazdálkodásért díját is.  Amint az a fentiekből látszik, nem véletlenül…

A cikk eredetiben itt olvasható: http://szelektalok.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .