fbpx

Egyelőre nem veszélyeztetett a Nagy-korallzátonyt

A Nagy-korallzátony megőrzésére irányuló ausztráliai erőfeszítések nyomán az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a katari Dohában ülésező világörökségi bizottsága 2015-re halasztotta annak eldöntését, hogy a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé sorolja-e a világ legnagyobb, 300 ezer négyzetkilométeren elterülő koralltelepét.

Néhány becslés szerint a part menti bányászatból és a mezőgazdasági termelésből eredő szennyeződés a zátony korallfelületének mintegy felét elpusztította, ezeket az adatokat azonban sokan erősen vitatják.

Az UNESCO mindesetre aggódik a tervezett part menti munkálatok, köztük a kikötőépítések és a földgázkitermelő beruházások miatt. A nemzetközi szervezet döntése szerint az ausztrál kormánynak február 1-jéig kell benyújtania egy aktualizált jelentést arról, mit tesz annak érdekében, hogy megóvja a páratlan természeti képződményt az ipari, bányászati tevékenység következményeitől.

Az ausztrál kormány múlt héten kiadott jelentése szerint a zátony térségében csökkent a lerakódó üledék mennyisége, és a kíméletesebb földművelésnek hála 28 százalékkal visszaesett a korallzátonyt szennyező növényvédőszer-maradványok mennyisége. Greg Hunt környezetügyi miniszter szerint Ausztrália évente nagyjából 170 millió dollárt költ a Nagy-korallzátony védelmére és rehabilitációjára.

A világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területét hozná létre Barack Obama

Az illegális halászat elleni harc fontosságára figyelmeztetett egy konferencián Barack Obama amerikai elnök és tervet jelentett be a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területének létrehozására a Csendes-óceánban.

“Ha megfosztjuk tengereinket az erőforrásaiktól, nemcsak az emberiség egyik legnagyobb kincsét tesszük tönkre, hanem a táplálék és a gazdasági növekedés egyik legnagyobb forrását is” – mondta az amerikai elnök egy kétnapos washingtoni nemzetközi konferenciának küldött videóüzenetében kedden.

Obama bejelentése szerint hárommillió négyzetkilométeres természetvédelmi területet hoznak létre a Csendes-óceán déli, középső vidékén egy már meglévő védett övezet kibővítésével. A gigantikus tengeri rezervátumban a halászat mellett az olaj- és gázfúrásokat is betiltanák.

A nyolcvan ország képviselőinek részvételével tartott konferencián 1,4 milliárd dollárt ajánlottak fel donorok a tengerek elsavasodása, szennyezése és túlhalászata elleni intézkedésekre.

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint az óceánoknak jelenleg csak kis része védett. “Többet kell tenni az ügyben, de a konferencia nagyszerű kiindulópont” – fogalmazott Kerry.

Obama elmondta, hogy felkérte kormányát, dolgozzon ki nemzeti stratégiát az illegális halászat ellen. Kerry szerint az Egyesült Államokban hamarosan csak olyan halat lehet értékesíteni, amelyet fenntartható és visszakövethető módon halásztak le. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az amerikai piacon a vadvízi halak 20-32 százaléka illegális forrásból származik.

A környezetvédelmi szervezetek nagy egyetértéssel fogadták Obama bejelentését. Az Oceana nevű szervezet “egy szörnyű problémára adott praktikus megoldásnak” nevezte a kezdeményezést. “Ez örökre megváltoztathatja a halakról és a tenger gyümölcseiről való gondolkodásunkat” – fogalmazott Beth Lowell, az Oceana kampányigazgatója.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .