fbpx

A gyűjtőtavakban több tonnányi hulladék gyűl össze évente

A Román Vízügyi Hatóság által szolgáltatott víz, szennyezettségi szintje miatt veszélyezteti a hazai villamosenergia rendszert, hívják fel a figyelmet a Hidroelectrica képviselői egy közleményben. 

A gyűjtőtavakban több tonnányi hulladék gyűl össze évente

A Porţile de Fier vízerőmű különösen súlyos gondokkal szembesült, mert a Duna különféle hulladékokat sodort a turbinái közé. A vízerőmű képviselői azt mondják, hogy a Hidroelectrica által karbantartott gyűjtőtavak tele vannak háztartási törmelékkel, erdészeti hulladékkal, műanyag palackokkal, gumiabroncsokkal és állattetemekkel, amiket a március-júniusi árvíz során a mellékfolyók besodortak a gyűjtőbe.

 A közleményből kiderül, hogy a Hidroelectrica több millió eurót költ évenként a víz szűrésére, tisztítására és fertőtlenítésére használt gépek beszerzésére és karbantartására. Ezenkívül még fizet több mint 80 millió eurót évente a Román Vízügyi Hatóságnak, a vízerőműben tárolt vízért, ami a törvény által előírt minőségben kellene odakerüljön, lebegő hulladékok nélkül.

 A gyűjtőtavak vizét több tonnányi úszó hulladék lepi el évenként. A Hidroelectrica célja, hogy hosszútávú kampány keretében a politikai döntéshozók és a közvélemény figyelmét ébren tartsa a vízszennyezés hatásainak súlyosságára, derül még ki a közleményből.

Forrás: http://www.nagyvarad.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .