fbpx

Hulladékkezelő központ alapkövét rakták le Kaposváron

Több mint száz Kaposmenti település hulladékát kezelő központ alapkövét rakták le Kaposváron csütörtökön.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a 118 település alkotta Kaposmenti Hulladékgazdálkodás Önkormányzati Társulás elnöke az ünnepségen kiemelte: az Európai Unió által 5,8 milliárd forinttal támogatott, összességében csaknem 6,3 milliárd forint értékű beruházással egy olyan komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, amelynek révén jelentősen csökken a hulladéklerakás, és előtérbe kerül a hulladék szelektív gyűjtése és újrahasznosítása. Erre a lakosságot szelektív hulladékgyűjtők kihelyezésével is ösztönzik – tette hozzá.

A polgármester a környezetvédelem fontossága mellett az elsődlegesen a hulladék újrahasznosítását célzó beruházás melletti érvként említette azt is, hogy 2016 januárjától egy uniós szabályozás értelmében a lerakott hulladék után tonnánként 12 ezer forint lerakási díjat kell fizetni. Ez utóbbi miatt is kiemelten fontos a hulladékgazdálkodás átalakítása, az újrahasznosítható anyagok kiválogatása a begyűjtött hulladékból – hangsúlyozta Szita Károly.

Bernhardt László, Geoökoterv Kft. ügyvezető igazgatója a kivitelező konzorcium képviseletében elmondta: a beruházás során megépül egy kétszintes, 680 négyzetméteres szociális épület, egy kézi és egy mechanikai hulladékválogató, 7000 tonna/év kapacitású komposztáló a mezőgazdasági hulladékok számára és 45 ezer négyzetméteren egy csaknem 400 ezer köbméter tömörített hulladék befogadására alkalmas szigetelt lerakó. A program részeként Kaposváron, Hőgyészen és Nagybajomban hulladékgyűjtő udvarokat építenek, ahol a lakosság térítésmentesen leadhatja a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokat, és az egyéb, már nem használt tárgyakat, továbbá a szelektív hulladékgyűjtők mellett a településeken kihelyeznek 11500 komposztládát a háztartásokban keletkező növényi hulladék gyűjtésére.

A Kaposvár határában 21 hektáron megépülő hulladékkezelő központot a tervek szerint jövő év őszén adják át.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .