fbpx

Szigorúbban büntetik a környezetszennyező cégeket Sanghajban

Jelentős mértékben felemelik a szennyező cégek büntetését a kelet-kínai Sanghajban, a környezeti terhelés visszaszorítására irányuló intézkedések részeként.

    A városi tájékoztató szolgálat jelentése szerint a hatósági igazolvánnyal nem rendelkező szennyezőket a jövőben a jelenlegi 100 ezer jüan (3,6 millió forint) helyett akár 500 ezer jüanig (18 millió forint) terjedő összeggel is sújthatják. A büntetés legalacsonyabb összege is nő: 10 ezer jüan (360 ezer forint) helyett 50 ezer jüanra (1,8 millió forint). 
    A “visszaeső bűnözőket” és azokat, akik nem tesznek lépéseket kibocsátásuk csökkentéséért, a hatóságok naponta fizetendő büntetéssel is kényszerítik, ennek összege az eredeti, egyszeri büntetéssel egyenlő. Nemcsak a cégeket, hanem vezetőjüket is külön megbüntetik majd a szennyezésért – áll a dokumentumban.
    A szigorra az előírások betartatásának kikényszerítése érdekében van szükség, a jelenlegi büntetések ugyanis túl alacsonyak, a cégek számára nem  kellően elrettentőek – indokolta a döntést a városi törvényhozás.
    A pénzbüntetésen túl magasabb áramárakat is alkalmaznak a nyomásgyakorlás eszközeként – határozott a szervezet. 
    A hatóságok a környezetszennyezés visszaszorítása érdekében a városi vállalatok ellenőrzésének fokozását is bejelentették, korábban ennek elmaradása miatt szintén jelentős kritika érte a szerveket. 
    A városi környezetvédelmi hatóságok és a hivatalnokok maguk is a nagyobb szigorra számíthatnak, így súlyos büntetést kapnak, amennyiben nem tartatják be a szabályokat. A korrupt hivatalnokok hivatali és bírósági büntetésre is számíthatnak, a törvénysértések bejelentését a lakosok körében kifejezetten erre az célra létrehozott forróvonallal és pénzjutalommal ösztönzik.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .