fbpx

Költségvetés módosítás az AVE megvásárlása miatt

A Nemzetgazdasági Minisztérium idei költségvetést módosító tervezete 152 milliárd forinttal emelné meg a kiadásokat, amely a pénzforgalmi hiányt GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné – derül ki a Költségvetési Tanácsnak (KT) véleményezésre benyújtott tervezetből. Az NGM szerint az uniós módszertan szerinti hiánycél nincs veszélyben, de a KT nem zárta ki ennek kockázatát, ezért egyebek mellett az Országvédelmi Alap fenntartását javasolta.

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. hulladékkezelő cég és a Főgáz Zrt. megvásárlásának finanszírozása miatt szükséges a központi költségvetés kiadásait megemelni.

A KT megjegyzi: nem észleltek ugyan olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák az egyet nem értés jelzését, de a KT szerint nem zárható ki teljesen a kockázata annak, hogy a tranzakciók egy része az ESA-hiányt (az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet) is növelni fogja. Ezért a tanács körültekintő, takarékos költségvetési gazdálkodást és az Országvédelmi Alap fenntartását tartja szükségesnek mindaddig, amíg a hiánycél elérését és az adósságcsökkentést övező kockázatok megnyugtatóan nem csökkennek.

A KT MTI-hez eljuttatott közleménye emlékeztet arra: az NGM törvénytervezete szerint a közműcégek megvásárlásának finanszírozása a központi költségvetés kiadási előirányzatának 152 milliárd forinttal való megemelését teszi szükségessé, de ez – az NGM törvénytervezetének indokolása szerint – nem veszélyezteti az uniós módszertan szerinti hiánycél teljesítését.

A tanács véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal – olvasható a tanács véleményében.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .