fbpx

Több milliárd forintnyi értéket teremtett az italos kartonok szelektív gyűjtése

Tíz év alatt 480 millió darab italos kartondoboz újrahasznosítására került sor, amely több mint 2,7 milliárd forint gazdasági értéket jelent – derül ki az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szerdai sajtótájékoztatójának írásos anyagából.

    Az elmúlt tíz évben 3,5 milliárd darab, azaz 100 ezer tonna italos kartondoboz került forgalomba Magyarországon. 
    A szelektíven visszagyűjtött 480 millió darab, 14 ezer tonna kartondobozzal, jelenlegi árakon számolva, 82 millió forintnyihulladéklerakási díjat spórolhattak a közszolgáltató cégek, továbbá 828 millió forintnyi állami támogatást igényelhettek.
    Az újrahasznosításból keletkező másodnyersanyagért a papírgyárak 160 millió forintot fizettek a kommunális cégeknek. Az újrapapír gyártása pedig mintegy 1,7 milliárd forint értékű felnőtt fa kivágását tette szükségtelenné.
    Magyarországon ma 9,1 millió ember számára elérhető a szelektív hulladékgyűjtés, ezen belül 6 millió lakos számára az italos kartondobozok szelektív gyűjtése is lehetséges.
    A közlemény idézi Baka Évát, az IKSZ ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: tíz év alatt a magyar lakosság kezdeti, 2 százalékos visszagyűjtési aránya  tizenegyszeresére nőtt, 2013-ban elérte a 22 százalékot. Az IKSZ célja pedig, hogy 2020-ra minden második italos kartondobozt szelektíven gyűjtsenek, ami már az első évben 1,2 milliárd forint megtakarítást eredményezne – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .