fbpx

Ne dobd el a szemetet, építs belőle házat!

Millió tonnányi le nem bomló hulladékot halmazunk fel, ha csak azt számítjuk, amit nem égetnek el (elégetni sem a legjobb ötlet). A természetre nézve egyértelműen káros hatásaik vannak. Mi lenne, ha ezeket is fel tudnánk használni? Sőt, mi lenne, ha egyenesen lakásokat lehetne építeni belőlük? A kérdést a WasteHouse projekt keretében tették fel, és meg is adták rá a választ egy a valóságban is megépített ház formájában. Van benne minden, fogkefétől lemezekig.


szemet2

A házat a BBM nevű dizájnstúdió találta ki a Brightoni Egyetem számára. Azt hivatott bebizonyítani, hogy nem létezik szemét, csak olyan dolgok, amelyek nincsenek jó helyen. A ház az egyetem kampuszának udvarán áll, felépítésében a diákok is segítettek. Mintegy 85%-a készült újrahasznosított anyagból, amelyet a környező házak hulladékaiból gyűjtöttek, kidobott ruhákat, videókazettákat, pillepalackot és kb. 20 000 fogkefét is felhasználtak hozzá. Sok újrahasznosított anyagot szigetelőként fognak használni, ezek hatékonyságát állandóan ellenőrizni fogják.

szemet3

szemet4

szemet6

A projekt során felhasználtak még 2000 újrahasznosított szőnyeget is (az épület homlokzatába építették be őket), régi műanyag molinókat, salakot az alapnál, építkezésből származó furnért, mint ahogyan szerves anyagokat is (földet, agyagot és mészkövet). A házat tehát birtokba vette már az egyetem, nyílt stúdióként használva, amelyben újrahasznosítást használó dizájnra szakosodott diákok használnak. De nyitott más iskolák, kollégiumok és csoportok számára is, amennyiben érdekeltek a témában: konferenciákat és találkozókat szervezhetnek benne. Több építészeti elemet szándékosan hagytak jól láthatóan szabadon, edukatív célokból. Az ökológiai házat áprilisban fejezték be, egy évbe telt az építése.

szemet7

szemet8

                                      szemet9

A cikk eredetiben itt olvasható: http://think.transindex.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .